Експерти на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) влизат от днес на посещение в поправителния дом за непълнолетни в Бойчиновци.

"Посещението е във връзка с тревожни данни за положението на непълнолетните деца, лишени от свобода в дома в Бойчиновци, изнесени в Аналитичен доклад за състоянието на местата за лишаване от свобода от Националния превантивен механизъм към Омбудсмана на Република България и писмо на Български хелзинкски комитет, съобщават на сайта си от агенцията.

Припомняме, още в началото на годината, през януари месец, избухна скандал за изключително мизерните условия в поправителния дом в Бойчиновци, бяха изнесени данни за насилие и злоупотреби. Министерство на правосъдието направи проверка и смени ръководството още преди две седмици.

Вчера едновременно излязоха докладът на БХК за 2014 година, в който организацията не за първи път сигнализира за "Бойчиновци", и изявление на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение или наказание към Съвета на Европа, в което страната ни бе остро критикувана.

В същия ден, по разпореждане на председателя на ДАЗД г-жа Ева Жечева и със съдействието и разрешението на Министерство на правосъдието започва и проверка на Държавната агенция за закрила на детето.

"Целта е експертите на ДАЗД да се запознаят на място с условията в институцията, с нуждите на децата, които изтърпяват присъди, или са с наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража", гарантирани ли са и как правата им, съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето.

Ще бъде проучена социалната и корекционната работа с децата, честотата и начините на осъществяване на контакти с роднини и близки, предприеманите действия за защита от насилие и подготовката за успешна ресоциализация на момчетата."