Над 50 картини от личната колекция на банкера Цветан Василев вече „украсяват" Националния исторически музей (НИМ).

Вложители в КТБ се разпоредили с 3,25 млрд. лв.
Още...

Припомняме, вчера прокуратурата влезе отново във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), но този път не с квестори, а с хамали.

Целта на държавното обвинение е да изземе над 200 картини на Василев, за да разбере тяхната стойност, а задачата на обикновената фирма за превоз е само да ги натоварят и закарат до НИМ.

Там за картините е запазена най-сигурната зала, строена преди време за Тодор Живков. Тя е с оловно покритие, защита от радиация и недопускане на подслушване. Самият музей пък се намира под денонощно наблюдение на въоръжена охрана и СОТ, което допълнително гарантира сигурността на личните картини.

Още вчера място в НИМ намериха 20 от картините на Василев. Някои от тях са на големи български художници като Дечко Узунов, Христо Кабакчиев, Лика Янко, Станимир Стоилов.

Най-голям интерес предизвика една от картините, която е била подарък на собственика на КТБ от Ирена Кръстева - майка на депутата Делян Пеевски. Кръстева е подарила картината на Василев на рождения му ден през 2010-та година, като му е пожелала - „здраве и финансов берекет".

Днес в НИМ бяха докарани още над 30 картини от колекцията на Цветан Василев. Някои от тях също говорят сами за своя произход, като носят пожелание за банкера.

Така например бизнесменът и бивш футболист от ЦСКА Борис Сретков е връчил подаръка за рождения ден на Василев през 2009-та година.

Интересно е пожеланието на писателя Велин Георгиев, който отново през 2009-та година уверено е написал на гърба на предназначената за банкера картина - „Уважаеми господин Василев, вярвам, че умението Ви да се печелят и управляват пари при Вас е преди всичко психология и прозорливост".

Несъмнено най-известният художник от днешната пренесена „партида" е Иван Мърквичка. В колекцията си банкера има две картини на Мърквичка.

„На един търг картините на Мърквичка тръгват от 20-30 хиляди лева, дори и повече", посочи пред журналисти директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Той обясни още, че не всички картини са исторически ценности, тъй като по закон една картина се превръща в историческа ценност, ако е на поне 50 години.

Проф. Димитров обърна внимание на пренасянето на картините, като призна, че той самият би го правил по друг начин - всяка една картина увита добре и в камиони със стилажи. Днес специално опаковани бяха само двете картини на Мърквичка.

„До този момент няма данни някоя картина да е наранена", изтъкна обаче директорът на НИМ. Точно за да се запазят картините, те се пренасят на ден по 20-30, което означава, че поне още пет дни хамали ще изнасят картините на Цветан Василев и ще ги транспортират до НИМ.

В колекцията на банкера има и златни монети, които също предстои да бъдат иззети. „Може да донесат и документите на отишлата в история партия - „България без цензура", пошегува се проф. Димитров.

Припомняме, по-рано днес министърът на културата Вежди Рашидов коментира, че задачата в момента е да се съхранят картините, за да не бъдат загубени.

Да направим идентификация и да можем да кажем на прокуратурата кои са авторите на картините, какви са те, от коя година са картините и каква е тяхната стойност, добави министърът.

Адвокатът на Василев пък остро критикува действията на прокуратурата, обявявайки ги за „вдигане на пушилка". Според Менков няма причини картините да бъдат изнасяни, тъй като са на сигурно място в трезорите на КТБ.