За абсолютно всички се изисква присъда, каквато няма. Включително и за сегашния случай.

Това е категоричното мнение на Менко Менков, адвокат на банкера Цветан Василев, изразено в студиото на Нова телевизия по повод на вчерашната акция на прокуратурата по изнасяне на картини от централата на КТБ.

Адвокатите на Цветан Василев разполагат до момента единствено с протокол за доброволно предаване на 20 картини, в който не е записано да са присъствали експрети и вещи лица.
Менко Менков изрази възмущение, че не са спазени никакви изисквания за пренос на културни ценности, а е наето „едно камионче за хамалски услуги за 8.90 на час".

Защо с това камионче са се размотавали из София и какво се е случило с тези картини? Дали в НИМ са пристигнали оригиналните платна?"

Според Менков акцията на прокуратурата е изцяло за отклоняване на общественото внимание от истинските проблеми около казуса с КТБ.
Нищо не налага изнасянето на тези картини в момента. „Какво застрашава тези картини в трезора на КТБ. Нима нямат доверие на квесторите?", попита Менков.

Той посочи като причина прокуратурата да иска да вдига пушилка около КТБ това, че в края на декември месец (на 23 и на 30) български съд два пъти е отказал частично отблокиране на средства по сметка на КТБ, които БНБ е искала просто да харчи.
В момента тече и обжалването на решението за отнемане на лиценза на банката и засега няма решение. „За всяка една конфискация трябва да има определение на съд, да има присъда", подчерта Менко Менков.

Адвокатите на Цветан Василев, както и самият Василев не разполагат със списък на иззетите картини, за да могат да кажат дали всичките са негова собственост.
Има голяма вероятност значителна част от иззетото да е собственост на други хора и да е оставено на съхранение в трезора. Същото се отнася и за останалите ценности, които се намират в банката, включително и монетите, за които се говори.

Божидар Димитров посъветва Цветан Василев да направи дарение

Два пъти адвокат Менков посочи, че Цветан Василев няма от какво да се притеснява по повод на собствеността на картините и произхода на средствата за тях. Вероятно повечето от тези, които са собственост на Василев, са получени като подарък.

Менков каза още, че в момента Цветан Василев живее изключително скромно, тъй като всички средства, негови и на семейството му, са блокирани. Къде живее и по какъв начин точно се издържа банкерът, адвокатът не отговори. „Дори и да иска да се върне в България, господин Василев не може да го направи, тъй като ще бъде задържан на сръбската граница", каза Менков и припомни мярката, наложена на Василев от сръбския съд.

Ще изнесем и скулптурите от КТБ, обяви Рашидов
Още...

По думите му българската прокуратура е отказала да разпита Цветан Василев, като за това адвокатите му имат писмен отказ за провеждане на видеоконферентна връзка. Според този отказ разследването на този етап не предполага и няма нужда от допълнителни данни и факти.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е приел за съхранение картините вчера, поясни, че в НИМ на предаването са присъствали четирима експерти от Министерство на културата, които дори са пили кафе.

Димитров се съгласи с това, че начинът на пренасяне на картините не е много сполучлив, а днес в 11 часа ще пристигне отново камион.

Според Божидар Димитров има извършено от страна на Цветан Василев едно нарушение - колекцията от картини не е регистрирана според Закона за културните и историческите ценности, който задължава всяка една колекция да бъде регистрирана.

Цветан Василев и КТБ не са го направили, няма такава колекция в нашия регистър, беше категоричен Божидар Димитров.

Заради това и най-вероятно господин Василев ще бъде съден и ще загуби картините, допълни директорът на НИМ и посъветва адвоката Менко Менков и през него самият Цветан Василев, за да се избегне това, да се направи „доброзорно дарение".