Прокуратурата иззе колекция скъпи картини от централата на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава БГНЕС.

Над 300 произведения на изкуството на известни български художници са изнесени от държавното обвинение от сградата на площад „Гарибалди" в центъра на София. Те са поставени в паркиран пред централния вход на банката камион за превоз.

Междувременно от Министерство на културата обявиха, че ще окажат пълно съдействие на Върховната касационна прокуратура за осигуряване на условия за съхраняването на картини и други художествени произведения, пазени до момента в трезора на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка.

С писмо до министъра на културата Вежди Рашодов днес Върховната прокуратура е поискала съдействие, за да може картини и други предмети с художествена и културна стойност от трезора на КТБ да бъдат съхранявани в хранилищата на Националната художествена галерия в София. От своя страна министърът се е разпоредил да бъде оказано пълно съдействие на прокуратурата.

Комисия от Министерството на културата ще направи и исканото от прокуратурата експертно становище на творбите от трезора на КТБ.

По информация на БиТиВи обаче уникалните картини на банкера Цветан Василев отиват в Българския Лувър. Сред тях има творби на Иван Мърквичка и Златьо Бояджиев, Дечко Узунов.

Припомняме, че почти половин година вложителите в КТБ нямаха достъп до парите си, като едва на 4 декември 2014 г. започна изплащането на гарантираните суми на вложителите. До производство по несъстоятелност на банката се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза й. Бе обявено, че отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания.

Кризата с КТБ е първата по рода си след въвеждането на валутния борд в България през 1997 г.