Пенсионната реформа тръгва предсрочно. Тази новина дойде от заместник-финансовия министър Владислав Горанов.

От 1 януари 2012-та с една година се увеличава възрастта за пенсиониране за мъжете и жените. Тази промяна ще влезе в Закона за бюджета на ДОО между първо и второ четене, каза Горанов в кулоарите на НС.

Предсрочният старт на пенсионната реформа се налага заради дефицита в ДОО.

Много е плаха тази реформа и са необходими по-решителни мерки, подчерта заместникът на Симеон Дянков. Много хора след пенсионна възраст остават на работа, подчерта Горанов.

Мярката според него ще засегне около 15-20% от хората, които трябва да се пенсионират.

Очаква се също така да се увеличат и най-ниските пенсии до 145 лева. За това ще са необходими по 6 милиона лева месечно.

Попитан как ще реагират от НСТС на тази промяна, Горанов заяви: "Предложенията на народните представители са суверенни".

Стажът за пенсиониране също скача с 4 месеца от догодина. Всички другу мерки, които трябваше да стартират с пенсионата реформа от 2021 се изместват напред от 2015. Следващото ново увеличаване на възрастта за пенсиониране ще бъде от 2015, обеща Владислав Горанов.

Синдикатите се заканиха да стачкуват заради вдигането на възрастта за пенсиониране.
Още...

"Пенсионната система се гради на няколко неща: сигурност, справедливост и доверие. С това решение доверието изчезва". С тези думи екссоциалният министър Емислия Масларова коментира изявлението на Владислав Горанов.

"Това решение е трудно да бъде аргументирано - това не са никакви икономии, а извиване на ръце и показване на мускули", подчерта социалистката.
"За мен това е една стъпка, която е необмислена, прибързана и ще доведе до много сериозни сътресения", категорична е червената депутатка.

Според нея тази мярка ще засегне 90 000 души.
"За мен много важна ще е реакцията на работодателите и синдикатите. Това тяхно заобикаляне говори за несправедливото решение, решаване на коляно", смята още тя.

Масларова попита защо например не се увеличи максималният осигурителен доход.
"Защо пазим хората с високи доходи?", попита още тя. От една такава мярка, по думите й, в приходната част на бюджета ще влязат над 100-150 млн.лв.
Припомняме, това предложение бе отхвърлено преди дни от депутатите

"За мен това решение е доста прибързано и ще има много сериозни последствия за в бъдеще. Нека бъдем достатъчно честни - българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото получават в страните-членки на ЕС, защото живеем с няколко години по-малко от тях", заяви още Емилия Масларова.