Депутатите отказаха да се осигуряват на по-висока сума. Това стана, след като мнозинството отхвърли предложенията на левицата за промени в КСО, с което да се увеличи максималният осигурителен доход, който в момента е 2000 лева.

От 105 гласували, „за" се обявиха 28, 66 народни избраници гласуваха "против", а 11 се въздържаха. 2-ма от ГЕРБ и 4-ма от Атака подкрепиха предложението на социалистите.

Емилия Масларова и Драгомир Стойнев от БСП, които са вносители на промените в КСО, предложиха въвеждането на законоустановен принцип при определянето на максималния осигурителен доход за съответната година, като се регламентира, че максималният осигурителен доход за съответната година се определя като 10-кратния размер на минималната работна заплата, установена за страната.

Емилия Масларова подчерта, че тази мярка касае в голяма степен държавната администрация, включително и депутатите, които вземат над 2000 лева заплата. В КСО се предлага и развитие на политиката за насърчаване удължаването на трудовия живот чрез стимули при определяне размера на пенсиите, като се предлага увеличаване тежестта от 3 на 5 за всяка година осигурителен стаж след навършване на установената възраст за пенсиониране за съответната година, без да е отпусната пенсия.

Предвижда се тези мерки да се реализират от началото на 2012 г., с което според вносителите не се налагат допълнителни средства за тяхното реализиране през текущата година.

Същевременно според левицата те ще допринесат за повече приходи в осигурителната система, повишаване размера на пенсиите и другите социални плащания, в резултат на осигурителен принос, което от своя страна ще допринесе за повишаване доверието към държавното обществено осигуряване.

Пред медиите в кулоарите на парламента Емилия Масларова подчерта, че предложението да се увеличи максималния осигурителен праг следва логиката на идеята на управляващите - че в период на криза трябва да се следи за приходната част и да се стеснява разходната част.

На второ място според бившия социален министър стои справедливостта. Няма нищо по-справедливо от това, след като увеличаваш всяка година минималния осигурителен праг, всяка година с бюджета на НОИ да увеличаваш максималния осигурителен доход, категорична е червената депутатка. С увеличаване на максималния осигурителен доход в бюджета на НОИ ще влязат в приходната част 121 милиона лева, изтъкна тя.

По думите й основното възражение на управляващите е, че ще трябва да се увеличи и максималната пенсия. Логиката според Масларова е, колкото повече един човек внася в осигурителната система, толкова по-голяма пенсия да получи.

41 милиона лева в същото време ще струва на държавата увеличаването на максималната пенсия - на 945 лева.
Може би част от депутатите се притесняват, че ще трябва да плащат повече за осигурителни вноски, предположи червената депутатка. В крайна сметка, ако искаме хората да ни вярват, трябва да говорим истините, ние получаваме над 2000 лева, а всички се осигуряваме до 2000 лева, каза Емилия Масларова.

Според нея с отказа да се увеличи максималният осигурителен праг, мнозинството покровителства богатите и отказва да увеличи приходите в НОИ.