Часове след като заместник-финансовият министър Владислав Горанов съобщи намерението да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година още от първи януари, Константин Тренчев и Мика Зайкова от КТ "Подкрепа" дойдоха в НС, за разговор със заместника на Симеон Дянков.

След като някой иска да избегне тристранката, значи предварително знае какви становища ще има там, коментира в кулоарите на НС президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Миналата година почти 8 месеца умувахме пенсионната реформа, припомни той и изтъкна, че под договореното тогава се е подписал и премиерът Бойко Борисов. "Сега изведнъж се казва :"няма да стане така", научаваме го от медиите, официално нищо не сме получили, подчерта лидерът на КТ "Подкрепа".

Логиката в политическите и обществени отношения е, когато не можеш да изпълниш обещаното, да се аргументираш защо, да предизвикаш нов кръг преговори, подчерта Тренчев. Дали ще има протести, ще се реши от членовете на синдиката, поясни още той. Затова и утре ги събираме, за да ги попитаме, информира лидерът на КТ "Подкрепа".

В същото време стана ясно, че утре ръководството на КНСБ свиква спешно съвместно заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на Конфедерацията за взимане решения във връзка с "безпрецедентния диктат на управляващите по най-чувствителните за работниците и служителите теми" - правото на пенсия и отчитането на професионалния и трудов опит при определянето на възнаграждението.

Утре синдидкатите ще решат как да реагират на призивите на финансовото министерство и парламентаристите на ГЕРБ за суспендиране на Националното споразумение от края на миналата година и увеличаване на пенсионната възраст от 1 януари 2012 г. без преговори, аргументи и анализи.

КНСБ ще реши и как да реагира на анонсите на финансовото министерство за отнемане на „класа" на работниците и служителите от стопанската сфера по примера на замисъла за държавната администрация.

„Нагласите са да излезем на улицата, защото управляващите от дума не разбират. Преядоха с власт и си мислят, че както Сталин - могат да решават всички въпроси", коментира от своя страна икономическият експерт от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

По думите й синдикатите са готови на протестни действия заради намеренията на правителството.

От финансовото министерство не са обсъдили тези предложения със синдикатите, заяви и тя.

По инфомрация на Мика Зайкова ПГ на ГЕРБ е решила предложението за увеличаване на възрастта да бъде внесено от отделен народен представител през бюджета.

Независимо кой го вкарва, трябва да мине през НСТС. Освен това такава важна норма - промяна на пенсионна система, не може да се вкарва през бюджета, това е нахалство, каза Зайкова.

Утре е насрочен извънреден Конфедеративен съвет, за да се въпросите за пенсионирането и премахването на класовете.

Припомняме, вчера стана ясно, че трудовият стаж ще отпадне при формиране на заплатата на държавните чиновници.

КНСБ не приема намеренията на финансовото министерство за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 1 януари догодина и очаква позицията на премиера Бойко Борисов относно неизпълнението на споразумението за пенсионната реформа,  заяви от своя страна и лидерът на конфедерацията Пламен Димитров, цитиран от Дарик.

По думите му хората няма да приемат безропотно тези действия, а утре ще се вземе решение дали ще има протести и стачки. Лидерът на КНСБ потвърди, че синдикатите няма да отстъпят от заложените в споразумението срокове за вдигане на стажа и възрастта за пенсия.

„Пенсионната система не може да бъде променяна всяка година. Тя трябва да бъде проектирана напред във времето, да не бъде изменяна от днес за утре", посочи Димитров и допълни: "Не е толкова прост отговорът на въпроса, видите ли в момента няма пари и искаме да вдигнем пенсиите за догодина, и понеже няма пари, ще вдигнем стажа или пък възрастта. Това са лековати подходи и аз много съжалявам, че министър Дянков подвежда по този начин премиера".