Покрай работата по „Червеи" са установени данни и за друга незаконна операция по искане на дирекция „Сигурност" в МВР - разработка "Таласъми". Това обяви обвинител номер 1 Сотир Цацаров, цитиран от БиТиВи.

Служителите на дирекция „Сигурност" са следили свой колега. Те са подслушвали не само неговия телефон, но и тези на негови роднини.

Искането за подслушване е подновявано от съдия, чието име главният прокурор не спомена.

Във връзка с разследването по случая с разработката „Червеи", Цацаров посочи, че продължава издирването на лицето или лицата, които са поръчали исканията за подслушванията. По думите му, Тодор Костадинов, бивш служител на дирекция „Вътрешна сигурност" в МВР, а в момента част от ДАНС, не е действал самостоятелно. Той е автор на четирите искания за подслушване, отправени до СГС. Основанието за тях е бил анонимен сигнал.

Срещу Костадинов е образувано досъдебно производство за съставяне на фалшиви документи. Нито той, нито Янева, нито служител от МВР, срещу когото също има разследване, са обвиняеми.

Припомняме, членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха отстраняването на съдия Владимира Янева като съдия и като председател на Софийския градски съд. Магистратите бяха единодушни в решението си. Това стана, след като шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска цялото ръководство на СГС да бъде отстранено по повод скандала „Червеи".

Междувременно, в парламента уволнен полицейски шеф се „разприказва" по скандала „Червеи". Бившият директор на ОДМВР-Бургас призна, че тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев му звъннал и му казал, че дирекция „Вътрешна сигурност" работела нещо и трябвало да се съдейства. Изисквал се секретен достъп до сървърното помещение на дирекцията. В дирекцията имало 3 сървъра. Името за връзка бил именно споменатият от Сотир Цацаров Тодор Костадинов. Достъпът трябвало да бъде толкова секретен, че само той трябвало да знае.

Обвинител номер 1 изтъкна, че разследването продължава изключително активно, като се извършва от прокурори. Сред тях е и градският прокурор на София Христо Динев. Цацаров призна, че не смята, че бързото привличане на обвиняем е най-добрата тактика и призова да се изчака докато бъдат събрани достатъчно доказателства.