Уволнен полицейски шеф се "разприказва" по скандала "Червеи" и осмисли донякъде заседанието на вътрешната парламентарна комисия.

Разработка „Таласъми" подслушвала полицай и роднините му
Още...

Трима служители на МВР имат отношение към разработката „Червеи", обяви в началото председателят на комисията генерал Атанас Атанасов.

Единият от служителите в момента е специален агент в ДАНС - Тодор Костадинов. Той обаче е в болничен от днес и е в невъзможност да присъства на заседанието.

Заради следствената тайна първият изслушан Янко Цанков обясни, че не може да коментира нищо по операция „Червеи". Работил като разузнавач в дирекция „Сигурност" по времето на подслушването. Не искам да нарушавам закона, така той отговори на въпросите на Атанас Атанасов. И други депутати от мнозинството бяха „попарени" от същия отговор.

Цветан Цветанов все пак успя да изкопчи от разузнавача, че по закон прилагането на СРС е до 180 дни. Цветанов поиска да разбере от служителя каква е процедурата след този краен срок. Не ми е известно каква е процедурата след 180 дни, обясни Янко Цанков. В закона е разписано, репликира Цветанов.

Разузнавачът не отговори дали подслушването е било съгласувано с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. По правило би трябвало, дали в конкретния случай е станало така, не стана ясно.
Припомняме, главсекът обясни, че не е знаел за операция „Червеи" и подслушването не е било съгласувано с него. Същото потвърдиха и главният прокурор, и премиерът Борисов.

След Цанков на изслушване влезе Драгоманов, разузнавач 4 степен в дирекция „Сигурност" в МВР. Той също обясни, че не може да разгласява информация по следственото дело.

Според констатацията на Бюрото за контрол върху СРС-та са подадени по операция „Червеи" 6 искания за бръмбари с обща продължителност 300 дни. В резултат обаче не са изготвени веществени доказателствени средства.

И този служител бе препитан за срока на действие на СРС-то. Исканията, които аз съм изготвял, са максимум до 180 дни, обясни разузнавачът.

Това следствие ли е, намеси се в диалога и Мустафа Карадайъ от ДПС. Разбира се, че е следствие, отговори му Красимир Янков.

Милен Димитров, бивш директор от ОД-МВР Бургас, бе последният, който се яви пред депутатите, но се оказа доста по-словоохотлив.

Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев му звъннал и му казал, че дирекция „Вътрешна сигурност" работела нещо и трябвало да съдейства. Изисквал се секретен достъп до сървърното помещение на дирекцията. В дирекцията имало 3 сървъра. Името за връзка бил Тодор Костадинов, директор на дирекция „Вътрешна сигурност". Достъпът трябвало да бъде толкова секретен, че само той трябвало да знае.

Димитров обаче обяснил, че се минава през 3 врати на контрол на достъпа. Поне още един служител трябвало да знае според Милен Димитров. Министър Йовчев му казал, че става въпрос за злоумишлен достъп до информационната система на МВР и затова трябвало да се действа дискретно.
Малко преди това била извършена акция, при която бе задържана служителка на ДАТО, злоупотребила с информация и Димитров предположил, че става дума за подобен случай.

Поискан му бил достъп до сървъра, който касае полицейската регистрация. Уредили му среща след време в Бургас със служители на дирекция „Вътрешна сигурност" във връзка с разработката. Срещата между него и служителите била на бензиностанция, но се оказало, че те не са от МВР, а от ДАНС.

В крайна сметка били допуснати в сървърните помещения, където прекарали около 2 часа прекарали.

Милен Димитров обясни на депутатите, че около срещата имало конспиративност. След седмица Костадинов пак му се обадил, че отново е нужен достъп. Срещата се провела по същата схема. Този път искали достъп до прилежащи помещения. Суетели се от стая в стая. Не казвали какво ги интересува.

Милен Димитров разказал за всичко на главния секретар Светлозар Лазаров. Операцията не била съгласуван с него, но главсекът му казал: „След като министърът ти е казал, изпълняваш".

Комуникацията с Костадинов станала рутинна, по думите му. След време трябвало да се осигури достъп до подобна система в Районно управление в Бургас. Посочено било 4-то районно управление. След намесата на агентите обаче системата започнала да се включва трудно и да се налага многократно рестартиране.

Разговарял с Тодор Костадинов и му казал, че имал чувството, че нещо незаконно се прави, освен това нямал и документ за операцията. По думите му, последвала „паническа реакция". Костадинов започнал да го уверява, че всичко е законно и министърът знае. Милен Димитров обаче отказал да осигурява повече достъп. Поискал писмена заповед, за да осигури достъп на агентите.

След време разговарял лично с Цветлин Йовчев в Бургас, който му обяснил, че по време на евроизборите Димитров трябва да излезе в отпуск, а и срещу него щяло да има проверка по сигнал от граждани.

Дисциплинарката не закъснява и на 1 август Милен Димитров бил уволнен.

Със захлас слушах разказа ви, сподели социалистът Красимир Янков.
Присъстваме на един фарс, намеси се и Атанас Мерджанов. Според него изслушването не било в полза на комисията.

Социалистът настоя да се изслушат и други имена, посочени в доклада на председателя на комисията за контрол върху СРС-та Бойко Рашков. Мерджанов се опита да прекрати заседанието. Опитът му не мина и червеният депутат напусна залата.

Мустафа Карадайъ от ДПС попита Димитров защо е отстранен, а той каза, че е заради неизпълнение на служебните задължения. Депутатът заподозря, че бившият шеф на ОД-МВР Бургас разказва всичко заради личен мотив.

Стана ясно още, че при срещата си с Цветлин Йовчев Милен Димитров не поставил изобщо въпроса за разработката. Темата на разговора била друга.

Българското общество има право да разбере истината, заяви на финала на заседанието Атанас Атанасов.

Цветан Цветанов пък използва ситуацията и намекна за ревизия в Закона за МВР в посока бръмбарите да бъдат изведени от ДАНС. Припомняме в родното ФБР остана дирекция „Технически операции", макар да имаше горещи спорове. От ГЕРБ искаха подслушванията да стават само в създадената служба ДАТО.
Според Цветанов казусът „Червеи" показва необходимостта от подобна промяна, която щяла да предотврати подобни злоупотреби.

Заседанието пък започна със скандал между Атанас Атанасов и левицата. Красимир Янков от БСП се оплака, че не е допуснат да се запознае с документите по темата, тъй като Атанасов ги подготвил в един екземпляр.

Така реално не всички депутати могли да се запознаят с данните, които не били секретни. Затова и червените поискаха „главата" на реформатора. Не смятате ли, че трябва да си подадете оставката, попита Янков.

Атанас Атанасов заяви на свой ред: „За мен е чест, че бившата комунистическа партия ми искат оставката". Без квалификация за бивша или по-малко бивша, ядоса се Янков. Дръжте се възпитано, настоя Атанасов и обясни родословната си драма и как семейството му било гонено от комунистите.

Всички депутати, по думите на реформатора, още вчера били уведомени по мейла как и кога могат да се запознаят с документите. Атанас Атанасов обвини Красимир Янков, че едва днес дошъл от провинцията и пропуснал да се запознае с материалите.

Атанас Мерджанов пък поиска отлагане на точката за изслушване на служителите от МВР. Създава се впечатление, че чепкаме една тема, по която компетентните органи се изказаха, изтъкна социалистът.

Мерджанов защити бившата БКП, изтъквайки, че от ГЕРБ имало не малко такива членове и щели да се засегнат от атаката срещу комунистическото си минало.

Безсмислено обаче бе изслушването по разработката „Червеи" в комисията в НС за контрол върху спецслужбите, поне според опозицията.

Депутатите чуха двама служители на дирекция „Технически операции" в ДАНС, начело с директора им Иван Бонев.

Изслушването според мен беше абсолютно безполезно и безсмислено, каза Атанас Мерджанов от БСП. Заради това, че се води досъдебно производство, агентите не са могли да говорят много. Не виждам с какво допринесе изслушването нито по отношение на законодателство, нито за изработване на някаква по-стратегическа визия за изправяне на тази система, подчерта социалистът. Не можело да се обсъжда нищо за разработката.

Очевидно е, че определени среди търсят някакви политически дивиденти, не им се получава, изтъкна Мерджанов.

Той намекна, че атаката идвала от средите на Реформаторския блок. Вече станало ясно, по думите му, че разработката „Червеи" не е за подслушване на протестиращи и социалистът е на мнение, че няма какво да се извлече като политически дивидент от раздухването на случая.

Иван Бонев не пожела да отговори на въпросите на медиите за разработката „Червеи" и за днешното изслушване в комисията. Председателят на ресорната комисия Димитър Лазаров също отказа всякакъв коментар.