Повече от 200 бежанци са отблъснати от полицаите на българо-турската граница при опит да влязат в България.

Други 32-ма  души са арестувани близо до границата, след като са успели да преминат загражденията и постовете, съобщава БНР. 

В столицата за изминалата нощ са задържани 33-ма нелегални бежанци. Те са открити по различни адреси, както и в таксита, които са се опитвали да ги превозват.
Всички заловени са нелегални бежанци и съобщават, че са от Сирия. В последствие, обаче, при беседи с тях, става ясно, че някои идват от Ирак или Афганистан

Бежанците, след като преминат границата с Турция, се опитват да се придвижат с такси до София, където се настаняват по квартири или хостели в близост до Централна гара. Оттам, с помощта на таксита, бежанците най-често се насочват към границата ни със Сърбия.

Ердоган укори Европа за "затворените врати" пред мигрантите
Още...

Експерти предупреждават за промяна в потока на движение на бежанската вълна и усилване на натиска върху "зелената граница" на България и Гърция от Турция. Това означава, че ежедневно се очаква именно в този район да се опитат да преминат много мигранти.

Вчера няколко стотин мигранти тръгнаха пеш от Истанбул към Одрин и България, след като истанбулската полиция спря от движение автобусни фирми, пътуващи за Одрин в опит да спрат бежанския наплив. В Истанбул международната автогара беше блокирана.

От няколко дни поетапно редица европейски страни - Унгария, Германия, Австрия и др., въведоха извънреден контрол на границите си във връзка с вълната от бежанци, която иска да се установи на Стария континент.

Мерките се въвеждат в разрез с принципите за свободно придвижване в Шенгенското пространство. След като вътрешните министри не постигнаха съгласие по идеята за квотите канцлерът Ангела Меркел призова за извънредна среща на лидерите на Европейския съюз. Само преди два дни Брюксел разреши и предприемането на по-твърди мерки срещу корабите, превозващи нелегални мигранти.

Има динамизиране на целите имигрантски потоци, призна министър Бъчварова по информацията за бежанци, тръгнали пеша на групи към родната граница.

Тя уточни, че има много различни цифри и не можем да ги потвърдим още, но работим с МВнР заедно с турската страна. Трудно може да се изчисли колко хора ще бъдат, но правим такава организация, че да имаме една степен по-висока готовност, увери МВР шефката пред журналисти в Министерския съвет.

Тя се похвали, че в участъците, в които оградата по границата ни е готова, говорим за много по-малко нелегални опити за преминаване.

Междувременно, днес на заседанието на министерски съвет бе решено МВР да сключи договори със собствениците на частни имоти по турската граница за учредяване на ограничено вещно право на строеж за изграждане на телекомуникационен пост.

Реализацията на проекта ще осигури технически граничната сигурност на българо-турската граница, като предостави на полицията всички необходими средства за сухоземни операции - да засича, идентифицира и проследява нарушители на държавната граница, която се явява външна граница за ЕС, се казва в мотивите за взетото решение.