Разрешаването на имигрантската криза не е свързано със „затваряне на вратите" за бежанците.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на международен симпозиум за ролята на омбудсмана в Анкара, съобщават турски медии.

„Нашите приятели в Европа трябва да бъдат сигурни, че хората, които достигат до границите им...тяхната крайна цел не е да останат във вашата страна", изтъкна той.
Всъщност тези хора искат да останат в страната си, в родната си земя. Но да се живее в страните им е невъзможно, подчертава Ердоган.

Разрешаването на бежанския проблем не е свързано със затваряне на вратите за тези хора, нито изграждане на огради или стени по границите, продължи президентът на Турция.

Ердоган предупреди също, че продължаващите „терористични действия и манипулации" водят до социален конфликт.

Според него фигури от чужбина подкрепят тероризма в Турция с цел разцепление на страната.

„Призовавам целия свят, не само моята страна и моя народ. Какво ще спечелим от разделянето на Турция и разцеплението на народа?", попита Ердоган.

Междувременно германският вицеканцлер Зигмар Габриел обяви, че Турция и други държави, които споделят обща граница със Сирия трябва да помогнат в разрешаването на бежанската криза.

Трябва да разговаряме с Турция и да им помогнем, защото техните възможности също са на изчерпване. Знам, че Турция има много проблеми през последната година. Лично аз посетих бежански лагери там, в които има високи стандарти, поясни Габриел в Берлин.

Според ООН в Турция има 1,9 милиона сирийски бежанци. От април 2011 година Турция е похарчила 6 милиарда долара за подпомагане на бежанците.