Нов маршрут за имигрантите, идващи в ЕС, е вероятно да бъде открит, след като Унгария ограничи влизането на територията си и ги отклонява през други страни.
Това обяви говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг, цитирана от "Ройтерс".

"Ние сме в контакт с различни страни, ако се случи нещо непредвидено, и ВКБООН е готов да се задейства и да подпомогне различните държави по най-добрия начин", посочи Флеминг и подчерта, че се очертавала да бъде голяма битка, както било за Македония и Гърция.

Междувременно Международната организация по миграция коментира, че по-строгите мерки на Унгария срещу имигрантите приличат на нарушение на нейните задължения, произтичащи от правилата за бежанците и убежището на ООН и Европейския съюз.

"Унгария е длъжна да спазва задълженията си, а новото законодателство е в нарушение на тези задължения, произтичащи както от международните конвенции на ООН за статута на бежанците, така и от регламентите на ЕС за даване на убежище", заяви ръководителката на представителството на миграционната организация в Будапеща Магдалена Майковска-Томкин.

Тя настоя Унгария да спазва международните си ангажименти и да позволи на хората да кандидатстват за убежище и да им предоставя подслон и закрила.