Радован Караджич, бившият лидер на босненските сърби, днес трябва да отговори на повдигнатите от него обвинения от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага.

На днешното заседания делото няма да се гледа по същество.

Първото заседание по делото на Караджич се състоя на 31 юли, когато му бяха повдигнати обвинения в геноцид, престъпления против човечеството и престъпване на законите на войната. Обвинението засяга периода от 1992 - 1995 година и е от общо 11 точки.

Днес изтича срокът 30-дневният срок, в който обвиненият може да се признае за виновен или да отхвърли обвиненията.

На миналото заседание Караджич посочи, че още не се е запознал с всички обвинения и ще се възползва от 30-дневния срок. По искане на бившия лидер на босненските сърби съдиите по делото бяха сменени.

Освен това Караджич твърди, че процесът срещу него е в нарушение на договорки, които са направени между него и САЩ. От своя страна американски политици, категорично отрекоха да е правена сделка за имунитет със сърбина.

Радован Караджич бе заловен на 21 юли в Сърбия след години на международно издирване. Сърбинът се е крил под чужда самоличност и друг външен вид като лекар в център за здраве.
Залавянето и предаването на международен съд на Радован Караджич и Ратко Младич е едно от условията, поставени на Сърбия, за да се гарантира евроинтеграцията й.