Прокурорите в САЩ се съгласиха да освободят бившия управляващ директор на МВФ Доминик Строс-Кан от домашния арест и да върнат парите за гаранцията му, след като признаха, че има сериозни проблеми с достоверността на твърденията на тъжителката.

Ако съдиите се съгласят, Строс-Кан ще бъде освободен "на негова собствена отговорност", което означава, че той ще може да пътува свободно в САЩ и да си върне общо 6 милиона долара под формата на гаранция, съобщи телевизия "Блумбърг", цитирайки двама запознати с делото източници.

Строс-Кан трябва да се яви по-късно днес пред съда по делото за сексуално посегателство. Сериозните проблеми с достоверността на твърденията на тъжителката бяха разкрити за първи път от в. "Ню Йорк Таймс".

В момента Строс-Кан очаква процеса под домашен арест в апартамент в Манхатън.

Припомняме, Строс-Кан беше задържан на 14 май, след като беше обвинен от чернокожа камериерка в хотел Sofitel, че е упражнил върху нея сексуална принуда.

На 17 май той подаде оставка, но до момента отрича да е имало сексуално насилие. По думите му станалото между него и камериерката е било по взаимно съгласие.

Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година.