Виц за санирането даде старт на поисканата от БСП дискусия за държавната програма за обновяване на панелките.

България е бедна страна, най-бедната в Европа, заяви Мая Манолова в началото на дискусията. Парите за саниране са взети на заем, предупреди тя. Не съм виждала беден човек, който да вземе пари на заем, за да ги раздава, подчерта социалистката.
Целта на ГЕРБ, по думите й, бил местния вот.

Хората питали Манолова защо санирането не се прави с европейски пари. Тя обясни на вицепремиера Томислав Дончев, че разходването на европейските средства се следяло строго.
Хората с минимална заплата питали защо трябвало да плащат санирането на съседа си, който карал мерцедес и имал магазин. Хората на село пък питали защо те трябва да санират жилищата на хората в града.

След двучасови дебати депутатите гласуваха и не приеха предложенията на БСП.
Още...

Около 15 милиарда лева били нужни за саниране на всички панелки. Манолова предложи на мнозинството, след като ще теглят 16 милиарда лева за нов дълг, да изтеглят още 15 милиарда лева. За президентския вот пък ГЕРБ можело да купят нови коли на хората със стари автомобили така тези, които карали ГОЛФ, щели да се возят на Мерцедес.

Червените предлагат промяна на програмата за саниране - да отпадне принципът "първи по право", както и приоритетно да се санират най-нуждаещите се панелки.
Освен това хората със заплата над средната да имат 10% самоучастие.

Защо един министър или депутат да се възползва от безплатното саниране, ядоса се Мая  Манолова.

Със самоучастието щели да влязат и повече пари в програмата и така щяло да има повече пари за повече панелки, които да се обновят. Червените искат и граждански контрол върху процеса на саниране.

Вицът, разказан от Мая Манолова: "Разясняват Бойко Борисов и Лиляна Павлова за санирането, гражданите слушали. Приключват обясненията и един гражданин пита: "Разбрах всичко, но г-н Борисов, не разбрах от кой блок ще започнете".
Борисов отговорил: "Очевидно нищо не си разбрал, разбира се, че ще започнем с Реформаторския блок".

Мая Манолова предположи, че от санирането щели да се облагодетелстват именно фирмите на Реформаторския блок.

Костадин Марков от РБ атакува Манолова, обяснявайки, че ако за всяко нейно невярно и нахално твърдение внасяли по 10 лева в касичка, сега нямало да се налага да се тегли заем.

Това е решение, от което има нужда, изтъкна той. На мен ми омръзна да гледам тези панелки, които приличат на сгради след бомбандировки, каза още Марков. Нямало с какво да се купят избирателите. До местния вот само щяло да се стигне до етапа на конструктивно обследване на жилищата.

Мая Манолова пък се закани, че е готова всеки ден да внася по 10 лева, ако с това ще предотврати тегленето на нов дълг от 16 милиарда лева. РБ е готов да се включи в далаверата, наречена саниране, атакува червената депутатка.

Снежана Дукова от ГЕРБ също се включи в разгорещената дискусия. Ох, възкликна тя и обясни, че екзотичните изказвания на Мая Манолова нямало да дадат резултат.
Герберката определи като безвкусни акциите на социалистката с "горановките". Кучетата си лаят, керванът си върви, а нашият тича, подчерта Дукова.

36 проекта за саниране са подадени до момента, по данни на Дора Янкова от БСП. Нито един договор още не е подписан и депутатката се закани БСП да следи как се изпълняват договорите. Близо 3000 блока щели да бъдат санирани. 15 000 обаче няма да могат да се възползват от държавната програма за обновяване на панелките.

Мнозинството обясни ползите от програмата - от 30 до 50% по-ниски сметки за отопление, осигуряване на работа на фирми за дограма и на строителния бранш.

Магдалена Ташева от Атака изтъкна обаче, че има нелогични моменти в програмата. Юридическата основа на тази програма е гнила, каза депутатката. Тя призова хората да не се сдружават в сдружение на собствениците, защото щели да загубят жилищата си.

Саниране-субсидиране е принципът на проекта, според независимия депутат Велизар Енчев. Той видя корупционен елемент в програмата за саниране. Енчев критикува и подкрепата за идеята на ГЕРБ на бившите си съпартийци, обяснявайки, че те вече не се казвали "Патриотичен фронт", а "Паричен фонд".

Пътят към ада е осеян с добри намерения, предупреди Рамадан Аталай. Той обясни, че е за санирането, но нямало законова форма да се усвоят заделените 1 милиард лева за обновяване на панелките. Ако нямало, по думите на депутата от ДПС, такава законова основа за санирането, сме щели с основание да казваме: "Пътят към Ада е саниран".
Той призова да се санират приоритетно най-нуждаещите се панелки.


Реформаторът Мартин Димитров пък обясни, че не станал ясен проблемът. А проблемът бил, че имало хиляди панелки, за което виновна е БКП. Хората, по думите му, били подведени от БКП, която не им обяснила, че животът на панелен блок е ограничен и ако жилищата не се санират, хората щели да останат на улицата.