Санирането събра кабинета и кметовете. 1 милиард лева трябва да задели държавата за програмата за саниране. МС днес представи механизма, по който трябва да сработи тази програма.
Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова на пресконференция след заседанието на кабинета.

Общо в страната има 79 259 сгради панел и стомано-бетон, което е 1,3 милион жилища. Те трябва да бъдат обновени. 82 % от сградите, които трябва да бъдат санирани са в 28-те големи града.
Близо 2 милиона българи живеят в такива жилища.

Министерството на финансите ще даде тази гаранция от 1 млрд. лева на ББР. Благодарение на тази гаранция ще се привлече чуждестранен ресурс. Общините пък, на базата на етажната собственост на желаещите, ще предоставят средствата за саниране.
Държавата ще финансира 100% безвъзмездно санирането, стана ясно от думите на Лиляна Павлова. Общината ще избира фирмите-изпълнители.

Програмата включва пълна енергийна ефективност - изолация, смяна на дограма, хоризонтални и вертикални щрангове, ремонт на покривите. Програмата започва от големите блокове минимум от 36 апартамента, като ще обхваща цели блокове, не вход по вход. Поне 100-120 сгради трябва да бъдат санирани догодина. Малките сгради ще бъдат санирани след големите по ОП „Региони в растеж".

Кметовете са доволни, че държавата е намерила прагматична формула за разрешаване на проблема. Следващата година всичко ще е в ръцете на кметовете, каза пък Лиляна Павлова.

Надеждите на правителството са през лятото на следващата 2015 г. да започне истинското саниране на първите сгради по програмата. Първите шест месеца на годината ще се използват за създаване на фонда и избиране на изпълнители на поръчките.

„Ние сме последната държава в Европейския съюз, която няма такава програма за саниране", изтъкна министър Павлова. Тя уточни още, че санирането ще се разглежда като брой жилища, а не като брой сгради, тъй като има различни по големина сгради.

Първоначалните изчисления на регионалното министерство показват, че санирането на една сграда излиза около 200 000 лева, но това отново зависи от етажите и апартаментите. Все още не е ясно и как точно ще се избират изпълнителите, дали те ще бъдат обвързани с рамков договор или ще се възлагат индивидуални поръчки за санирането на всяка сграда.

От думите на Павлова стана ясно още, че кметовете на градовете ще имат изисквания и към цветовете на сградите, а ако изолацията например не е достатъчно дебела енергийният одитор ще препоръча и нейното надграждане. Като част от енергийното обследване енергийният одитор ще предписва и къде е възможно поставянето на соларни панели.

Кметът на Варна Иван Портних призна, че е изключително доволен от програмата, тъй като с нея панелните квартали ще добият един нов облик. Само в община Варна има над 60 000 панелни жилища, за чието финансиране могат да се борят собствениците им. 450 пък са панелните блокове в Благоевград.