Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че приема вицовете и закачките на тема саниране, стига те да доведат до успешен резултат от програмата.

България има своята програма за обновяване на жилищния фонд от 2004 година, изтъкна министърът по време на дискусията в парламента на тема саниране. Според тази програма обновяването на жилищния фонд трябвало да стане до 2020, но досега никой нищо не предприел.

Някой седна и свърши работата
, увери Лиляна Павлова. Програмата, ако е четена внимателно, давала отговор на всички въпроси, интересуващи депутатите.
Няма дискриминирани сгради, които да не могат да участват по програмата, успокои регионалният министър. Никой не може да вземе апартаментите на хората, никой не може да им ги отнеме, каза още Павлова.

Томислав Дончев: Имаме ден за размисъл, нямаме година за размисъл...

За 3 седмици над 750 сдружения на собствениците са създадени. Над 250 от тях са за целите на програмата. 40% от жилищата могат да се санират с настоящия финансов ресурс. Над 5800 са фирмите, производители на дограма. Над 2500 малки и средни фирми, които ще работят по програмата.

Павлова подчерта, че граждански контрол на програмата има и част от него е самият принцип - доброволчеството.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна видя в днешния дебат безплатна реклама под формата на драматизация за програмата. Той коментира, че ако депутатите били чели документацията по програмата, сега нямало да има дебат, тъй като голяма част от притесненията били безсмислени.

По повод на обвинението за предизборен ефект от програмата, Дончев призна, че идват избори, на отбеляза: "Имаме ден за размисъл, нямаме година за размисъл". Не можело да се отлага санирането.

След двучасовите дебати най-накрая се стигна до гласуване. Предложението на червените очаквано не мина.
За идеите на социалистите бяха 30, против 77,

15 гласуваха въздържал се. Програмата за саниране остава във вида, предложен от управляващите. За това бяха 82, 12 против, 10 гласуваха въздържал се.