Това правителство препуска като конник без глава в различни посоки, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в словото си пред първия редовен конгрес на партия „Нова зора".

Според него ГЕРБ цели приватизация на социалната сфера. Много от предупрежденията, идващи и от БСП и от „Нова зора", които казвахме преди изборите, вече са факт, категоричен е Станишев.

Лидерът на БСП:
ГЕРБ изгониха стратегическия инвеститор за "Белене", когото ние намерихме
Още...

В икономически и социален план се върви към тотална икономическа и социална криза, смята още лидерът на червените. По думите му за 8-те месеца управление на ГЕРБ, кризата се е задълбочила рязко. Нараснала е безработицата, а хората са обеднели.

Според Станишев, ако не се смени бързо политиката на правителството, ще се стигне до тежък бюджетен дефицит.

За първите 2 месеца на 2010-а, по думите му, се очертава бюджетен дефицит от около 1 млрд. лв., като основната характеристика на тази политика е прехвърляне тежестта от кризата върху плещите на обикновените хора, подчерта лидерът на БСП.

Срещу тези тенденции няма кой да се противопостави освен БСП, Коалиция за България и останалите леви и патриотични организации изтъкна Сергей Станишев.

По думите му правителството съществува чрез създаване на конфронтации и врагове. Основен обект на атаките на ГЕРБ е Тройната коалиция и БСП, като основна опозиционна сила. Сега вече враг е президентът, допълни Станишев.

Всеки, който издига глас на критика, трябва да бъде наказан, коментира лидерът на БСП.

Основният инструмент на управлението на ГЕРБ според него е насаждането на страх. Той прогнозира, че след президента и БСП, следващият основен враг на кабинета „Борисов" ще са обикновените граждани, „които не разбират мъдростта и затрудненията, с които се сблъсква правителството".

Стои въпросът ние БСП ще имитираме опозиционност, или ще бъдем реална опозиция, изтъкна Сергей Станишев. Според него БСП трябва да бъде основен опозиционен фактор.

Станишев подчерта, че трябва да се намери пътят за единение на левите сили в България и на патриотичните сили, които не мразят различните, а са изпълнени с любов към своето.

Цялата кампания на БСП е водена изцяло в рамките на закона. Това заяви лидерът на БСП в отговор на въпрос на news.bg как ще коментира докладa на Сметната палата, че някои партии са надвишили средствата за предизборни кампании, сред които е и БСП, както и че прословутият клип с брадвата е финансиран от държавния бюджет.

Мисля, че това тълкувание на Сметната палата, е доста произволно, категоричен е той. Ние като политическа партия водим кампании и извън предизборната кампания, заяви още лидерът на БСП.

По думите му Сметната палата е дописалa към самата кампания неща, които са извън предизборната кампания, което е неприемливо.

Той уточни, че предизборната кампания има определени парламентарно срокове. Това не означава, че БСП не провежда политически кампании по време на годината, за да стигне със своите послания до гражданите на страната, коментира още лидерът на социалистите.

И сега го правим, и ще го правим, посочи още той. Мисля, че това не е забранено от закона, коментира още Станишев.

Припомняме, тезата на БСП е, че клипът със сатъра не е част от предизборната кампания, а е стартирал преди началото й.