Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини правителството на Бойко Борисов за липсата на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене".

Той припомни, че през 2008-а кабинетът на тройната коалиция намира такъв стратегически инвеститор в лицето на RWE.

Кога RWE, този гигант в германската енергетика, напусна проекта - през октомври 2009-а, изтъкна лидерът на социалистите в отговор на въпрос на news.bg кое е оскъпило проектите „Белене" и „Цанков камък" и как ще коментира факта, че Бойко Борисов дава двата проекта на прокурор.

Припомняме, на 28 октомври миналата година от германския концерн обявиха мотивите за оттеглянето си - неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта.

Станишев изтъкна, че при предишното правителство RWE не е заявявал намерение да напусне проекта. Винаги на срещи с ръководството на компанията Станишев получавал уверението, че германската компания смята "Белeне" за добър проект с бъдеще.

При това управление RWE се изтегли, при това управление изникна въпросът с липсата на инвеститор, коментира още Станишев.

Това правителство забатачи всички енергийни проекти, стратегически важни за България, посочи още лидерът на БСП. Правят постоянно циркове по отношение на подобни проекти, допълни още той.

Станишев коментира още, че от ГЕРБ непрекъснато се хвърлят лъжи срещу предишното управление.

Последната лъжа според него е казана вчера от вътрешния министър Цветан Цветанов - че държавата била опоскана. Станишев припомни, че в края на управлението на тройната коалиция фискалният резерв е бил в размер на 8 млрд. лв.

Днес по думите на бившия премиер фискалният резерв е спаднал до законовия минимум от 6.3 млрд. лв. Къде са тези пари, попита лидерът на БСП.