Полицаите се готвят да излязат на протест през май. Това обяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, цитиран от БНР. Униформените ще излязат на протест, ако ръководството на вътрешното ведомство не реши най-наболелите социални проблеми.

Притесненията на синдикатите са свързани със ситуацията по българо-турската граница и униформеното облекло.

Припомняме, миналата седмица полицаи, пазещи българо-турската граница, се събраха на протест пред дирекцията на „Гранична полиция"-Елхово. Те са недоволни от условията, при които работят. Граничните полицаи на „Малко Търново" поискаха да се върне старият режим на работа - на работно време 24 часа. Искането им е продиктувано от отдалечеността на местоработата от местоживеенето.

Униформени от Кюстендил пък поискаха първият и последният ден от командировката им да се считат за работни. Те аргументираха искането си с обяснението, че пътуват по 6-7 часа. Давали и допълнителни дежурства в своите управления. В резултат на това им оставали по пет почивни дни на месец.

Попов обясни, че ситуацията по българско-турската граница продължава да бъде напрегната. Ситуацията с униформеното облекло започвала да става трагична. Проблеми имало и с натрупването на извънреден труд, който прехвърлял лимитите, установени от закона за МВР.

Относно предложенията на социалния министър Калфин за пенсионната реформа в сектор „Сигурност", Валентин Попов коментира, че може би това е първият случай, при който първо се мисли за някакъв пакет компенсаторни механизми. Неколкократно досега ставало дума за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на служителите в сектора. От синдикалната организация като цяло гледат положително на предложенията.

По-рано днес социалният министър поиска увеличаване на пенсионната възраст за полицаи и военни.