Полицаи, пазещи българо-турската граница, се събраха на протест пред дирекцията на „Гранична полиция"-Елхово, съобщава БНР. Униформените са недоволни от условията, при които работят.

Димитър Атанасов от Синдикалната федерация на служителите на МВР коментира, че въпреки обещанията, които властта е дала след катастрофата край Горно Ябълково в края на миналата година, условията на работа не са се променили съществено.

Припомняме, на 26 декември миналата година ЗИЛ с 15 полицаи се преобърна при българо-турската граница. При произшествието загина шофьорът, който е останал затиснат в кабината почти цяла нощ. ЗИЛ-ът се обърнал в дере, което било наводнено от падналите валежи. Заради инцидента полицейският синдикат поиска оставки. След трагедията директорът на „Гранична полиция" Захарин Пенов подаде оставка.

Атанасов от полицейския синдикат коментира още, че единственото, което е направено след инцидента, е, че униформените вече не се превозват с товарни автомобили. Всичко друго останало непроменено. Командировките на служителите в малка част били спрени, но в голяма степен най-вече граничните полицаи продължават да се командироват през 15 дни.

Граничните полицаи на „Малко Търново" искат да се върне старият режим на работа - на работно време 24 часа. Искането им е продиктувано от отдалечеността на местоработата от местоживеенето.

От полицейският синдикат се заканват, че ще се стигне до национален протест, ако не получат адекватен отговор на исканията си.

На протеста се събраха около 100 гранични полицаи, съобщава БТА. Униформени от Кюстендил настояват първият и последният ден от командировката им да се считат за работни. Те аргументират искането си с обяснението, че пътуват по 6-7 часа. Сега давали и допълнителни дежурства в своите управления. В резултат на това им оставали по пет почивни дни на месец. Тази ситуация била от август 2012 г., обясняват полицаите.

Униформените искат да не бъдат превозвани с автомобилите, с които се превозват нелегалните емигранти, както и да имат подходящо работно облекло за дежурствата по границата.

От своя страна директорът на РД „Гранична полиция" комисар Георги Калайджиев обясни пред журналисти, че някои от исканията на униформените са удовлетворени. За пример той посочи определянето на два специализирани автомобила само за превоз на имигранти. Калайджиев увери още, че исканията се обсъждат от ръководството.