Социалният министър Ивайло Калфин ще внесе предложение в Министерския съвет да се въведе възраст за пенсиониране за служителите в сектор „Сигурност". На пресконференция в социалното ведомство Калфин разясни, че промените, които предлага, обхващат всички служители в Министерство на отбраната (МО) и МВР, както и служителите в пожарната, ДАНС, Националната разузнавателна служба и Национална служба „Сигурност" (бел. ред. днес част от ДАНС).

Калфин изтъкна, че средната възраст на пенсиониране на военните и на служителите на МВР за миналата година е била 52 години и осем месеца, като предлага тя да се приравни от 1 януари 2016 г. с пенсионната възраст за мъже за първа категория труд - 52 години и 10 месеца и да расте с по два месеца годишно до достигане на 55 години.

Към момента изискването за пенсиониране в системата е за 27 години стаж, 18 от които да са в системата и конкретният служител да е на работа там в момента на пенсиониране. Този текст обаче, според Калфин, трябва да отпадне, за да може и служители, които вече са извън системата, но имат 18 години стаж в нея, да се пенсионират, макар и вече на друга работа.

Социалният министър възнамерява да предложи и приравняването на работещите в сектор „Сигурност" към всички други държавни служители, т.е. да придобиват право за пенсия автоматично, без да трябва да напускат работа, за да подадат документи за пенсиониране.

Вицепремиерът изтъкна, че служителите в сигурността, родени след 1960 г., не се осигуряват в универсални фонове, заради което получават с 28 % по-ниски пенсии. Ако предложеният пакет промени бъде одобрен в Народното събрание, което Калфин се надява да се случи преди лятната почивка, то служителите ще могат да си пренесат сметките в НОИ и да получават пълните си пенсии.

В предложението влиза и разделяне на видовете труд в системата, като онези, изпълняващи особено рискова работа - например военни летци и парашутисти, ще могат да се пенсионират с 10 години по-рано, т.е. на 45 години.

Стана ясно, че министър Калфин все още води разговори по отношение на държавното обществено осигуряване, тъй като има идея да се обособи седми фонд, свързан с ранното пенсиониране на служители в сектора. Той се съмнява от това да произтекат бюджетни утежнения, тъй като солидарната система не би се натоварила повече. Средногодишно в сектор „Сигурност" се пенсионират малко под 2000 души, които освен това са с много високи осигуровки, възлизащи на около 40 % от заплатите им.

Ще водя битка целият пакет промени да се приеме с минимални изменения. Мисля, че тези предложения е трудно да бъдат отхвърлени", обяви Калфин. Той е сигурен, че неговите идеи, ако бъдат реализирани, ще са стимул за по-дълго оставане в системата, а не са по-ранно пенсиониране, тъй като дават далеч по-добри условия за работа, а и самите служители на МВР и на МО са декларирали пред Калфин, че не искат да напускат рано системата.

Ако предложенията бъдат приети от НС и влязат в сила от 1 януари догодина, то Калфин ще даде тригодишен гратисен период на всички 1163 служители в сектора, които биха достигнали пенсионна възраст от лятото на 2015-а до влизането в сила на новите правила.

От думите на министъра стана ясно, че предложенията засягат общо 75 000 души, колкото всъщност са работещите в сектор „Сигурност".