Договорът с Полша за ремонта на нашите МиГ-ове ще бъде подписан до дни. Това обяви на брифинг в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев.

Военният министър дойде на кратка среща с парламентарната група на Реформаторския блок, след която съпредседателите на блока и самият Ненчев застанаха усмихнати един до друг.
Изразяваме пълната си политическа подкрепа за министър Николай Ненчев. Подкрепяме решението за ремонт и модернизация на действащите българските изтребители в Полша. Радваме се, че този договор е пред подписване и се надяваме това да стане в следващите дни", гордо обяви съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Сутринта реформаторът Гроздан Караджов обяви, че меморандумът вече е парафиран и е спазена цялата процедура. Още...

Той благодари специално на премиера Бойко Борисов, на други членове на Министерски съвет и на ГЕРБ.  От Реформаторския блок обаче очакват сега бюджетът за отбрана за другата година да бъде увеличен до 1,35% на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни, тъй като това ще даде възможност да започне реализирането на програмата за развитие на отбранителните способности.

Припомняме, малко по-рано отново в парламента министърът на финансите Владислав Горанов загатна, че повече пари за отбрана ще има, но те едва ли ще достигнат до 1,35% от БВП.

Чака ни още много сериозен диалог с министър Горанов за бюджета на отбрана. Ние категорично ще настояваме за достатъчен бюджет за отбрана и сигурност", закани се Радан Кънев.

Той не пропусна да обърне внимание на атаките на БСП и исканията им за оставка на министъра на отбраната. „Политическите атаки от политически партии, които като бяха на власт разпределяха по 5-6 млрд. лева излишък без да се погрижат за сигурността на българската армия, нямат моралното право да повдигат темата. Действителната атака от социалистите е меко казано несериозна", отсече съпредседателят на РБ.

Борисов обеща да напрегне бюджета до дупка за спасяването на ВВС
Още...

До края на април следващата година българската авиация ще има вече готови ремонтирани в Полша шест изтребителя, разкри още министър Ненчев. Той поясни, че вчера са приключили разговорите по договора с Полша за ремонтите на нашите МиГ-ове.

Договорът с полската страна ще бъде подписан с дни", обеща военният министър и припомни, че българското правителство избира да ремонтира в Полша изтребителите си, тъй като това ще бъде по-евтино.

24 млн. лева ще спести държавата ни от ремонтите в Полша, показват изчисленията на министър Ненчев.
Бяхме уверени по съвсем категоричен начин, че те могат и са в състояние да извършат това. Получаваме същото качество на много по-добра цена и за по-кратко време", убеден е още министърът.

България ще изпадне в тежка съдебна сага, ако бъдат подписани договорите с Полша, предупреди социалиста Атанас Мерджанов. Още...

И той не пропусна благодарностите, като се обърна с признание за категоричната подкрепа, която получава от Реформаторския блок. „Благодаря на министър-председателя, чиято подкрепа прави възможно подписването на договора с Полша, прави възможно България да се чувства сигурна в охраната на своето въздушно пространство", посочи министър Ненчев.

„Разбирам загрижеността на ген.-майор Радев по отношение на състояние на българската авиация, но аз наследих това състояние. Българската авиация беше доведена до това състояние и трябваше да се вземат спешни мерки", се върна и към вчерашния случай Никола Ненчев.

По думите му шефът на ВВС, който за малко хвърли оставка, е бил през цялото време запознат с всеки един детайл около подписването на договора с Полша.
„В разговор с мен той е изразявал изключително задоволство от това, което правим", разкри още министърът на отбраната.