Едва ли ще има пари за закупуване на чисто нови изтребители.
Това стана ясно от обяснение на министъра на финансите Владислав Горанов пред журналисти в парламента.

„Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите по начина, по който се представя за осигуряване на над 1 млрд. лева, необходими за чисто нови изтребители", обясни финансист номер 1.

Той изтъкна, че според него тази сума е твърде голяма и за нея е необходим много задълбочен дебат в правителството.
Едва ли ще можем следващата година да осигурим такъв голям ресурс", заяви министър Горанов и загатна - „рано е".

Имаме много други проблеми да решим. Безспорно и този е много важен, но ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат или да се купят чисто нови изтребители, не знам кой ще е правилният отговор", коментира министърът на финансите.

Помолен да изчисли колко точно пари ни трябва за закупуване на ново изтребители министър Горанов „прехвърли топката" - „попитайте военния министър".

Все пак правителството има готовност да даде обещаното от премиера Бойко Борисов вчера финансиране за 80 млн. лева отново за военната ни авиация. „Тези пари са част от плановете", обясни финансист номер 1.

Министър Горанов потвърди и за намеренията за повече пари за отбрана през следващата година. „Военният бюджет ще бъде вдигнат", увери министърът, но добави - „не е сигурно дали ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката ще е такава".

За това дали е възможно бюджетът на Министерство на отбраната да стане 1,35% от Брутния вътрешен продукт на страната ни финансовият министър отбеляза - „рано е да се каже": "Според мен бюджетът ще бъде повече, но 1,35% може и да не достигне".

По темата за парите в държавната хазна за следващата година министър Горанов посочи, че вече води консултации с парламентарните групи в рамките на управляващото мнозинство. Досега е разговарял с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт.

„Дебатите продължават и още не коментираме идеите докато нямаме общо завършено решение", заключи министърът.