Обещаното спешно стабилизиране на Военновъздушните ни сили е причината ген.-майор Румен Радев да остане на поста си като шеф на Военновъздушните сили (ВВС).

Не беше лесно премиерът да ме убеди", разкри на брифинг в Министерски съвет ген.-майор Радев. Той разказа, че неочаквано за него премиерът Бойко Борисов му се е обадил и го е извикал спешно на среща при него, веднага след като е разбрал за намерението му да се оттегли от поста.

Изложих много ясно, открито и откровено какви са проблемите. Обсъдихме какви са неотложните и сложни мерки. Премиерът изрази пълна съпричастност към тези проблеми, изрази своята подкрепа", разкри още шефът на ВВС. Най-същественото от разговора между двамата обаче е било това, че министър-председателят е заръчал още на следващото заседание на Министерски съвет в сряда ген.-майор Радев да представи разчети за спешното стабилизиране на Военновъздушните сили.

„Военновъздушните сили, които удариха дъното", изтъкна ген.-майор Радев.

„С плана, който ще бъде разгледан на заседанието на кабинета, ще бъдат отпуснати сериозни средства, за да може ние да не приземим военната ни авиация, а да увеличим значително летателните часове на нашите летци и да изпълняваме това, което се иска от нас", обяви шефът на ВВС.

„За мен най-важно е, че има ясен ангажимент за осигуряване на необходимите финансови средства", заяви ген.-майор Радев. Той разкри, че на срещата си с премиера ясно му е казал: „Или ще имаме сигурни военновъздушни сили, или по-добре да ги няма". Тогава е чул уверението от министър-председателя, че ще бъдат осигурени парите, които да помогнат за стабилизирането на ВВС.

Макар и да остава начело на военновъздушните ни сили той се върна няколко часа назад и разкри какви са били причините да подаде оставка. „Имам два основни мотива - изключително тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на ясна и стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, касаещи съвместната ни охрана на въздушното ни пространство", разкри ген.-майор Радев.

По-рано от Министерския съвет съобщиха, че след като командващият на Военновъздушните ни сили ген. Румен Радев се срещнал с премиера Бойко Борисов, военният е размислил за рапорта си за напускане и го е оттеглил.

"Премиерът Борисов се запозна подробно с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите за оставката на ген. Радев", се казва в съобщението от МС.

Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им", заяви ген. Радев.

Министър-председателят пое ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата се договориха ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет.

Те изразиха увереност, че увеличението на бюджета ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание, защото бъдещето на българската военна авиация е национална кауза.

След разговора с премиера и поетите от него ангажименти, ген. Радев ще оттегли подадения рапорт.