Еврозоната пред исторически момент. Финансовите министри на страните от валутния съюз отхвърлиха молбата на Гърция да бъде удължена международната спасителна програма с няколко седмици, за да може да се проведе насроченият от гръцкото правителство референдум за 5 юли, съобщават световни агенции.

Гръцката делегация напусна днешната извънредна среща на Еврогрупата след отказа да се удължи програмата.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви на пресконференция след срещата на министрите, че гръцката спасителна програма ще приключи във вторник вечерта.

Имайки предвид ситуацията, за съжаление, гръцката програма ще изтече във вторник вечерта, каза той.

Припомняме, Атина трябва да плати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд или ще изпадне в неплатежоспособност.

Дейселблум добави, че разговорите между Гърция и кредиторите са продължавали до последната нощ, когато гръцката делегация напусна преговорите.

Другите 18 страни членки на валутния съюз съжаляват за факта, че Гърция отхвърли последните предложения на институциите, продължи той.

По думите му комюникето след срещата е подготвено само от 18 страни от еврозоната, тъй като Гърция не го подкрепи.

Ние веднага ще проведем втора среща след пресконференцията, за да обсъдим последствията и да подготвим всичко необходимо за запазване на стабилността на еврозоната, продължи той.

Не е ясно как гръцкото правителство ще оцелее без финансиране, изтъкна шефът на Еврогрупата и подчерта, че предложените планове са били „максимално" гъвкави. Но предложенията не бяха съгласувани докрай, не бяха завършени, въпреки това гръцкото правителство ги отхвърли и ги натика на гръцкия народ, каза Дейселблум.

Запитан какво ще означава „да" на референдума, той отговори: „Много министри попитаха нашия гръцки колега, той каза, че ако хората гласуват с „да", то правителството незабавно ще приложи договореното".

Но има голям проблем с надеждността. Смятаме, че такива програми могат да работят, ако правителството подкрепя прилагането на мерките, изтъкна ръководителят на Еврогрупата.

Гръцкото правителство трябва да изпълни задълженията си към кредиторите, категоричен е той.

Запитан, ако програмата изтече на 30 юни, гръцкият народ за какво ще гласува, шефът на Еврогрупата отговори: „Трябва да попитате гръцкото правителство. Аз не мога да отговоря".

Не можем да приемем предложенията на кредиторите, заяви от своя страна финансовият министър Янис Варуфакис след извънредната среща на финансовите министри от еврозоната, цитиран от „Гардиън".

На пресконференция в Брюксел той подчерта, че Гърция не може да приеме рецесионни последствия заради предложенията на кредиторите.

Нито имаме мандат да ги отхвърлим - само гръцкият народ може да реши, каза Варуфакис.

Той обвини кредиторите, че се опитват да върнат страната към старите условия от спасителната програма, вместо да позволят Атина да си поеме дъх и да се върне по пътя на растежа.

Според него все още има време да се подобрят предложенията и Гърция ще работи „ден и нощ" за постигане на това.

Той също атакува финансовите министри от еврозоната.

Отказът на Еврогрупата днес да приеме нашата молба за удължаване на това споразумение с няколко дни, няколко седмици, за да се позволи на гръцкия народ да гласува върху техните предложения - дори, когато има голяма вероятност гърците да гласуват против нашите препоръки и да кажат „да" - определено ще навреди на доверието на еврогрупата като демократичен съюз от партньорски страни членки, заяви Варуфакис и добави, че вредите ще бъдат трайни.

Той отхвърли, че референдумът ще бъде за членството на Гърция в еврозоната.

Еврогрупата отправи „съдържателни" предложения преди два дни и заради това ние ще ги подложим на референдум, подчерта финансовият министър на Гърция.

Гърция „не е поканена" на втората част от срещата на Еврогрупата, oплака се той.

След като напусна сградата на Европейската комисия той беше попитан дали днес е тъжен ден за него, Варуфакис отговори: „Това е тъжен ден за Европа, но ние ще го преодолеем".

След заседанието германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви че за Гърция ще бъде трудно да остане в еврозоната и че трябва да се вземат мерки тя да не „зарази" общността с проблемите си.

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан подчерта, че не Европа тласка Гърция към фалит, а политиката на гръцкото правителство не отговаря на нуждите на страната.

По-оптимистична нагласа демонстрира френският министър на финансите Мишел Сапен: „Гърция е в еврозоната и съдбата й е да остане в нея. Това, което стана днес, не е излизане от еврозоната."

Подобна позиция изрази и  председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който заяви, че Гърция все още е в еврозоната и призова   европейските лидери да запазят целостта на зоната, като съхранят членството на всички 19 страни, които към момента са в нея.

От своя страна директорката на Международния валутен фонд  Кристин Лагард заяви, че на Гърция няма да бъде отпускано финансиране от  МВФ докато страната не изглади противоречията си с фонда.