Страните от еврозоната ще предприемат всички необходими стъпки, за да не се допусне гръцката криза да засегне еврозоната като цяло, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от „Франс прес".

По думите на Шойбле, за Гърция ще бъде много трудно да остане в еврозоната при политиката, която води правителството в Атина.

„Това зависи от самите гърци, но при обърканата политика на г-н Ципрас това стана положението се усложни." - коментира германският финансов министър пред телевизионния канал  ZDF след заседанието на Еврогрупата, на което беше обсъдено прекъсването на преговорите с Атина.

Припомняме, Гърция отхвърли предложението на кредиторите. Правителството обяви, че насрочва референдум за него на 5 юли и поиска удължаване на срока на кредитната  програма, чийто срок изтича на 30 юни, докато бъде проведено допитването.
Преди днешното заседание на финансовите министри от еврозоната Шойбле каза, че Европа няма „план Б" за Гърция, ако Атина отхвърли предложенията на кредиторите.

Гръцкото правителство приключи преговорите, посочва Шойбле.

„Какъв „план Б"? Трябва да говорим за  ситуацията, в която се намираме." - коментира германският финансов министър.

По думите му, пред Еврогрупата стои задачата да анализира ситуацията с гръцките банки при създадените обстоятелства.

След като на днешното заседание на Еврогрупата стана ясно, че преговорите с Атина са прекратени, финансовите министри проведоха втора среща, вече без участието на Гърция. На него бяха  обсъдени възможните последици от създалата се извънредна ситуация.
Припомняме, южната ни съседка е изправена пред фалит има вероятност тя да напусне еврозоната.