Нови обвинения са готови срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщиха от прокуратурата.

В тази връзка главният прокурор е внесъл в парламента за втори път искане за снемане на депутатския имунитет от Цветанов, за да може да му бъде възбудено наказателно преследване.

Става ясно, че в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

Новото обвинение е във връзка с разследването по случая на Орлин Тодоров - бивш директор на антимафиотите във Велико Търново, който вече е обвиняем по дело за изнасяне на държавна тайна.

Уволнени МВР служители подали сигнала срещу Цветанов
Още...

Прокуратурата има неопровержими доказателства, че Цветанов е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление.

Това е станало, след като Цветанов категорично е отказал да разреши прилагането на СРС при разследването срещу Тодоров, въпреки, че е имал всички основания за това - искане на наблюдаващ прокурор и разрешения на шефа на Окръжния съд.
Съобразно ЗСРС и НПК вътрешният министър е бил длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО.

С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, уточняват от прокуратурата.

Допълва се, че в специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Прокуратурата декларира, че има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли, ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

"Готов съм да се откажа от имунитета си на народен представител", заяви пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Бившият вътрешен министър каза, че не може да си спомни конкретния случай, заради който прокуратурата отново иска имунитета му.

Ще подам искане за снемане на имунитета ми на народен представител, каза Цветанов, цитиран от „Фокус".
„От медиите разбрах, че има второ искане за снемане на имунитета ми за период някъде около 2009 година, относно искане за прилагане на СРС-та, нямам спомен за конкретния случай. Когато се докладват исканията за прилагане на СРС-та, директорът на СДОТО, заедно с главния секретар, започваме да решаваме какво да правим и как да се прилагат тези СРС-та", зам.-председателят на ГЕРБ.

Припомняме, ексМВР-шефът се отказа от депутатския си имунитет, но по делото за незаконното подслушване. За  останалите евентуални дела срещу него, той продължава да се ползва от имунитета си.

Обвинение за неупражнен контрол при използването на специалните разузнавателни средства (СРС-та) му бе повдигнато на 12 юни.

В четвъртък стана ясно, че от държавното обвинение изчакват резултатите от пълната данъчна ревизия на Цветан Цветанов, за да преценят как да действат. Главният прокурор уточни, че на данъчните не е възложена проверка, не е възложено изготвянето на доклад, а пълна данъчна ревизия с всички процесуални последици.

Прокуратурата има готовност да разследва ексвътрешния министър и да му иска имунитета и по т. нар. случай  "Горна Оряховица", след Върховната касационна прокуратура (ВКП) отмени постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство по случая.