Бивши служители на МВР съобщили, че Цветан Цветанов незаконно е отказал подслушването на антимафиота от Велико Търново Орлин Тодоров. Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БТА.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че срещу ексвътрешния министър са готови нови обвинения във връзка с разследването по случая на Орлин Тодоров и главният прокурор е поискал за воти път имунитета на Цветан Цветанов.

Същите тези полицаи са уволнени заради това, че разказали пред прокуратурата за чадъра, който Тодоров оказвал над част от престъпния бизнес в града, разкри заместникът на Сотир Цацаров.

Сарафов уточни, че законът не дава възможност вътрешният министър да откаже прилагането на СРС-та, след като те са разрешени от съд, така както се е случило по разследването срещу Орлин Тодоров.

От думите на Сарафов стана ясно, че Цветан Цветанов е трябвало да издаде разпореждане за прилагането на СРС по отношение на директора на РЗБОП- Велико Търново. Говорителят на главния прокурор напомни, че съгласно закона за СРС, за прилагането на СРС трябва да има искане до Окръжния съд, в случая с директора на РЗБОП във Велико Търново, такова е било налице и използването на СРС-та е било разрешено от председателя на Окръжния съд. За да се стигне до прилагането на СРС-тата обаче министърът на вътрешните работи трябва да даде писмено разпореждане до съответните органи в МВР.

Делото срещу Тодоров и още няколко човека вече ще се разглежда от Окръжния съд в Ловеч. Освен покровителстване на престъпен бизнес Орлин Тодоров е разследван за кражба и изнудване.