20 жалби от граждани са постъпили до момента в прокуратурата във връзка с личните данни на хора в подписките за партиите. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Единият от жалбоподателите е омбудсманът Константин Пенчев. Самият обвинител номер 1 все още не е проверил дали той присъства в някоя от подписките, но ще го направи, ще провери и членовете на семейството си.

Припомняме, че стана ясно, че партиите са крали лични данни на граждани за регистрацията си. В списъка попаднаха бизнесменът Николай Банев, социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, депутатката Ирена Соколова, омбудсманът Константин Пенчев и други. ЦИК сезира прокуратурата за злоупотребите с лични данни.

Първият ни обвинител отрече твърдението, че оттук нататък „топката" е в прокуратурата. „Топката има две страни на игрището - едната е чисто криминалната. При всички случаи по всяка от подадените жалби ще бъде извършвана проверка, защото проверката трябва да касае извършвано документно престъпление, ако такова е извършвано", каза Сотир Цацаров.

Той посочи обаче, че прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно. Цацаров е категоричен, че това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК.

Според това какви данни са посочени в конкретните данни ще се прецени дали да бъде образувано едно производство.

Ясно е, че става дума за подписи, които са фалшифицирани, но в съответните подписки, особено големи подписки, с които са внасяни искания за регистрация, малко или много са сглобени явно от подписи, които са събирани на различни места", каза още обвинител номер 1. Той обясни, че би следвало да се установи кое, къде и по какъв начин.
„При нас нещата би следвало да протичат по начин, по който протича проверка и евентуално разследване за документно престъпление", допълни той.

В 14.30 часа днес по инициатива на председателя на ЦИК се провежда координационна среща на ръководствата на ЦИК, на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата.