Стотици граждани са засегнати от кражба на лични данни за регистрация на предстоящите парламентарни избори. Те установили, че подписът им фигурира в списъка на политическите партии и организации.

Миков скастри Комисията за личните данни заради фалшифицираните подписки
Още...

Същото се случило и с гражданина Жеко Димитров, който сигнализира за проблема. При проверка по ЕГН в сайта на ЦИК (https://www.cik.bg/reg_podpiski) Димитров установил, че фигурира в списъка на лицата, подкрепящи КП Националистически партии на България на страница 263, ред 3954, при положение, че никога не се е подписвал и не е предоставял личните си данни. Гражданинът е категоричен, че не е предоставял данните си не само в подкрепа на посочената формация, но и на която и да е друга политическа партия или коалиция за предстоящите избори за евродепутати.

Той призовава Комисия за защита на личните данни и прокуратурата да извършват щателни проверки по всеки един сигнал, постъпил по писмен или електронен път.

Жеко Димитров съветва гражданите, установили, че е злоупотребено с личните им данни, да сезират двете институции за злоупотребата и да търсят не само правата си, но и отговорност от тези, които са злоупотребили с подписите им.

От своя страна общинският председател на ПП „Синьо единство"-Бургас и кандидат за европейски депутат, единадесети в листата на партията Атанас Чепъков сигнализира националното ръководство на партията, че името и данните му фигурират в подписка на ПП ГЕРБ под номер 779 на страница 7790, без той да се е подписвал в нея.

Цветанов не дава 100 % гаранция за подписката на ГЕРБ за ЦИК
Още...

Чепъков настоява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и дясната му ръка - бивш министър на вътрешните работи и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов да отговорят как името и данните му са се озовали в подписката на ГЕРБ. Той иска отговори и на въпросите злоупотребява ли ГЕРБ с лични данни на гражданите и бази данни, достъпни през общинските администрации и ако бъде доказана фалшификация и злоупотреба с лични данни, кой от ГЕРБ ще понесе отговорност и ще подаде оставка.

Припомняме, преди ден Синьо единство обвиниха реформаторите в кражба на подписи. Областният секретар на партийната организация в Плевен Стефан Ганев намери името и данните си в подписката на Реформаторски блок за регистрацията им в ЦИК, без да се е подписвал в нея.

Лидерът на ЗНС Румен Йончев пък се появил в списъка на „Синьо единство" на Надежда Нейнски и Христо Панчугов. „България без цензура" обвинява и Меглена Кунева, че е „откраднала на килограм" техни местни партийни лидери във Варна. В списъците на реформаторите са шефът на предизборния щаб на „България без цензура" в града Георги Ковачев, съпругата му адвокат Галя Димитров, която е  представител в РИК на „България без цензура", лидерът на младежката организация „Младост" Антоан Влаев и председателят на щаба в район „Младост" Ангел Велинов.

Манолова доволна, че с новите правила се хващат фалшивите подписки за ЦИК
Още...

Всички са бивши членове на „България на гражданите", но преди няколко месеца официално са подали молби за напускане и се присъединиха към „България без цензура".

В отговор на зачестилите сигнали за злоупотреби, говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че дали подписът е положен от конкретно лице не е в правомощията нито на ЦИК, нито на ГРАО. След като гражданите сезират компетентния орган, тогава може да се провери дали има злоупотреба, каза тя, цитирана от БНТ. Днес работна група от членове на ЦИК ще разгледа всеки един сигнал и ще бъде препратен незабавно към съответния орган. Ако има нарушение, лицето, което е в списъка на дадена партия, не трябва да бъде взето предвид, уточни още Камелия Нейкова.

ЦИК ще сезира прокуратурата за фалшивите подписки, които някои партии са подали за евроизборите. Над 100 са вече сигналите от граждани, че имената им фигурират в подписка на партия, без те да са се подписвали, обясни говорителят на комисията Александър Андреев, цитиран от БНР.

Комисията ще посредничи на гражданите, като препрати към прокуратурата техните сигнали, което могат да сторят и лично потърпевшите. Но ЦИК не е компетентна да зачеркне от списъците на партиите хората, които откриват, че са подписани.

Всеки потърпевш може да поиска заличаване от списъка, но чак след като се установи, че подписът е подправен. Проверката в системата не е основание за автоматично заличаване от списъка, посочи Андреев.

При доказана злоупотреба с лични данни санкциите са в най-високите граници на административна отговорност от 10 000 до 100 000 лева. В някои случаи обаче не се налагат санкции, а се издава задължително предписание да се прекрати определено действие. В настоящия случай ще реагираме съобразно с това, с което сме сезирани, - обясни от своя страна председателят на Комисията за защита на лични данни Венета Шопова.