Незаконното използване на ЕГН-та на граждани за регистрация на партии в ЦИК ще бъде отнесено до прокуратурата. Това обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БиТиВи.

Вчера стана ясно, че партиите са използвали ЕГН-та за регистрацията си, без притежателите им да знаят за това. В списъка попаднаха бизнесменът Николай Банев, социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, депутатката Ирена Соколова, омбудсманът Константин Пенчев и др.

"Обаждат ми се познати и ми казват, че сме от една партия", коментира в сутрешния блок на БиТиВи бизнесменът Николай Банев, който "дава" подкрепа за комунистите, а не за съпругата си Евгения, която е независим кандидат за евродепутат, според ЦИК.

"Свидетели сме на политически абсурд и терор. Някой е дошъл и е казал някакви данни и си е тръгнал. Проблемът е, че действително при нас са попаднали знакови фигури", коментира лидерът на Съюза на комунистите Павел Иванов. Той изтъкна, че тези работи нямало как да се проверяват, тъй като събирането на подписи не предполага изискването на лична карта.

Николай Банев пък изтъкна, че няма как да се е подписвал където и да било, тъй като дълги години никъде не се е подписвал.
"Кой сега ще назначи графологична експертиза, при тромавата ни система, знаете какво ще се случи", коментира още бизнесменът.

Лидерът на "Глас народен" Светльо Витков също заяви, че няма как да се носи отговорност, тъй като не се иска лична карта при събирането на подписи.

Друг от потърпевшите - социологът Кънчо Стойчев, също се оказа вписан в подписката на "Съюза на комунистите в България".

"Не съм давал никакъв подпис. На всеки един от нас ЕГН-то е притежание на стотици места. Няма никакъв контрол, искат да ни снимат личната карта навсякъде и нямаме гаранция къде се предоставят данните от нея", коментира пред Нова телевизия Стойчев. Според него е нужна промяна в законодателството по отношение на предоставянето на лични данни.

Името на омбудсмана също се появи в списък на партия, регистрирана за евроизборите, а именно - основаната от Капка Георгиева Национал-демократичната партия.

"Срещу кандидатурата на Димитър Стоянов за евродепутат паралелно се събираше подписка и затова смятам, че това е провокация. Дискредитирането ни идва от конкурентна партия", заяви Капка Георгиева.

Според нея трябва да се зададе въпросът кой има мотив да впише името на омбудсмана и да стане скандал. Крайната цел, по думите й, е хората да се откажат да гласуват.

"Една част от подписите ни бяха събрани на принципа на членовете на партията, които се обърнаха към своите семейства и приятели. По този начин се получава списък, в който почти няма грешки. При подписите, събирани на улицата, се появава големият брак", на мнение е Капка Георгиева.

"Към 19 часа снощи в ЦИК са подадени 210 оплаквания. Само срещу две партии засега няма сигнали за злоупотреби с подписи", информира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той обаче отказа да коментира партиите по отделно с оглед на точа, че е говорител на комисията, а задачата й е да постави всички пред равни условия.