„Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт" организира излет в подкрепа на столичната градска железница и за спасението на Железопътните превози в България.

Събитието следва част от маршрута на почти изцяло демонтираната Софийска околовръстна ж.п. линия.

Срещата на участниците бе тази сутрин на Централна гара в София, откъдето участниците се придвижиха до гара Подуяне. От там тръгна и същинският излет по линията към гара Пионер и Хладилника, частично демонтирана през 2011г. Припомняме, от ВМРО организираха няколко протестни акции срещу премахването на линията, дори представиха на управляващите свой проект за нейното спасяване.

Излетът продължи по демонтираната линия до кв. Хладилника и беше съпътстван с дискусии по проблемите на градоустройството и транспорта.

Целта на инициативата е да покаже, че градската железница може да се използва с успех, както това се случва в много европейски държави и да подобри значително трафикът между Аерогара София, Централна гара и кварталите Слатина, Редута, Изток, Дианабад и кв. Хладилника.

Чрез нея биха могли да се решат нововъзникналите проблеми със задръстванията при концерти или спортни събития в зала Арена Армеец, тъй като линията минава на метри от залата и биха могли да се направят спирки в двете посоки.

Освен това чрез нея ще се намали шумът и замърсяването. Друга част от линията е все още съществуваща, но незнайно защо не се ползва. Захарна Фабрика - Красна поляна, а частта до Руски паметник е демонтирана, но може да се възстанови, посочват още организаторите.