Вътрешният министър разбуни парламентарната опозиция, след като взе думата в края на дебата по доклада „Куйович".
Самият дебат продължи повече от четири часа, които министърът внимателно изслуша.

Прозвучаха сериозни анализи, но и откровени лъжи. Такива съпътстват целия дебат „Куйович", заяви Петков.

Като сериозни инсинуации министърът посочи твърдения на депутати, че проблемът не е в това колко паспорта е ползвал Куйович или въпросът предаден ли е наркобосът на сръбските власти.

Именно тях Петков посочи като сериозен проблем и откровени лъжи.
По думите на министър Петков целият дебат е белязан и в него ясно са проличали лъжата, наглостта и арогантността.
Той е откровено политизиран", бе категоричен Петков.

Нов скандал
По времето на Бонев и Атанасов изчезнала секретна разработка
                Още...

Той посочи, че е направен опит да се прехвърли проблемът от „болната глава на здравата", но авторите са „катастрофирали доста трагично".

Министър Петков изброи по години статута на Куйович: 1992 сърбинът е в страната, 1997 - временно пребиваващ, 1999 - временно пребиваващ, 2000 - осъден за престъпление и въпреки това 2001 - постоянно пребиваващ" и коментира:

„Не мога да кажа дали това е чадър, но това е ярка демонстрация за това как едно правителство, създало пълен комфорт на чужди граждани, които вече са доказани престъпници. И тези, които му създадоха пълен комфорт и недосегаемост се опитаха да обвинят тези, които са го арестували, че му правят чадър.

Петков коментира твърдението на лидера на ДСБ Иван Костов, че докладът е балон, който не издържа убодване с карфица с думите - докладът издържа дори удар със самолет, само дето самолетите ги даваме на друг и още 10 млн. долара към тях (намеквайки за сделката на кабинета „Костов" за БГА „Балкан, бел.ред.)

В дебата прозвуча апел вътрешният министър да не се свива като мома", припомни Петков и заяви: „Нито имам момински навици. Аз съм естет и ценител на женската красота", като беше допълнен от председателстващият заседанието Любен Корнезов - „Всички сме така...".

Петков добави: „Или почти всички... Но когато става дума за съд, когато господин Сидеров е подсъдим повече от година, той намира всички начини да покаже нещо моминско, нещо девствено, за да не стигне до съдебната зала".

Това предизвика бурната реакция от страна на Сидеров, който дълго време след това викаше „оставка, оставка..." от депутатското си място.