Вече часове - в присъствието на вътрешния министър Румен Петков - парламентът дебатира доклада на временната комисия за изясняването на случая „Куйович".

Според доклада са допуснати груби нарушения на разпоредби и на нормативната база за режима за документите за самоличност.

Доклада посочва също така, че за изясняване на случая ръководството на МВР е предприело адекватни мерки.
Не са установиха данни за покровителстване и защитен чадър над наркотрафиканта от страна на високо поставени служители в министерството, се казва в доклада и се изтъква, че са наложени своевременно дисциплинарни наказания на 13 служители, трима от които са уволнени.

Сезиран е отделът за вътрешна сигурност и е реализирана, съвместно с прокуратурата, разработка по отношение на служител на ГДБОП, се изтъква още в доклада.

В доклада се предлага предприемането на законодателни промени.
Сред предложенията е изработването на специален закон за оперативно издирвателна дейност.

Временната комисия „Куйович" първоначално бе от 14 депутата, но опозиционните членове я напуснаха и създадоха алтернативна комисия.

Опозицията и управляващите продължават да са на диаметрални позиция по случая „Куйович", което демонстрират в дебата по доклада на комисията.

По думите на Мая Манолова от БСП хората, които са в основата на обвиненията срещу МВР и в основата на скандала, който тече в момента, са същите, които казаха „Добре дошъл" на Будимир Куйович през 1997 г. и му издадоха законни документи.

Тя изтъкна, че хората са останали с впечатлението, че всеки един генерал, който напуска системата, взема със себе си един диск със СРС-та.

Според нея може да се направи извода, че правилата за обикновените чиновници, които подписват декларации при постъпване на държавна работа не важат за генералите, които излизат от системата.
Маналова изтъкна, че само 2 % от СРС-та се използват в наказателното производство и каза, че темата за досиетата ще бъде заменена с темата за СРС-та и класифицирана информация.

Илко Димитров от БНД заяви категорично, че неговата парламентарна група няма да подкрепи доклада и изтъкна, че той отразява вижданията само на част от комисията. За самата комисия той каза, че е по-скоро опит за размножаване на документи.

По думите на Филип Димитров от ОДП докладът е безличен. Неговият коментар по дебата е „изпадане в състояние на морална лудост".

Според Елеонора Николова, независим депутат, парламентът следва да даде мандат на комисията да продължи дейността си, като предметът й на работа обхване проявленията на корупцията, мотивирани кадри на МВР да търгуват с класифицирана информация с цел реализиране на материални облаги, както и политическия мотив на част от ръководните кадри да действа така.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров определи доклада като „доклад от лъжи", а дебата - като представление, организирано от управляваните с цел връщане нещата назад.

Той заяви категорично, че „Атака" няма да подкрепи доклада.
Според Сидеров предлаганите в доклада законодателни промени са признание, че службите са работили без правила и злоупотребявайки със служебно положение.
Предлага се централизиране на МВР, а според „Атака" е необходима децентрализация на МВР, подчерта още Сидеров.

Той изтъкна, че са необходими незабавни радикални мерки и предсрочни избори, че не може този министър да остане на поста си и трябва незабавно да подаде остава, и че е необходимо да се създаде обществено политическа комисия и да се разработи модел за реформи.