Проверка в Дирекция "Информация и архив" на МВР, наредена от министър Петков, е установила липсата на архивно дело "Змия", състоящо се от 2 тома.

Според данните делото е изпратено от директора на ДИА Серафим Стойков през ноември 1999 г. на директора на Национална служба "Сигурност" ген.-майор Атанас Атанасов по негово искане.
Не съществува писмен документ, който да аргументира това искане, уточняват от пресцентъра на МВР.

На два пъти през 2001 година ДИА с напомнителни писма е изисквала връщането на делото в архива на МВР.

В отговор НСС уведомява ДИА, че делото е било изпратено в края на ноември 1999 г. на тогавашния министър на вътрешните работи.
Припомняме, тогава вътрешен министър е бил Богомил Бонев.

Архивното дело съдържа класифицирана информация.

За случая е уведомена прокуратурата.

Атанасов отвръща на удара:
Всичко е съшито с бели конци, защо не си припомните делото "Акрам"
                Още...

Операция "Змия" се е провела в средата на 90-те години и е целяла дискредитиране на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев.
Целта на разработката от НСС е била подслушването със СРС на жена, близка на Татарчев.

Срещу нея са били използвани специални разузнавателни средства без знанието на главния прокурор, заяви Иван Татарчев, цитиран от БТВ.

По думите му делото по оперативната разработка „Змията" е единственото от този характер, което не се намира в МВР.

Разрешението за използване на специални разузнавателни средства е било дадено от един от заместниците на тогавашния главен прокурор, който е превишил пълномощията си, поясни Татарчев.

Съгласно Закона за специалните разузнавателни средства, влязъл в сила от 1994 г., единственият оправомощен да дава разрешение за използването им е бил тогавашният главен прокурор.

По думите на Татарчев заместникът, който е дал разрешението, "първо не е имал това правомощие, защото аз не съм му предоставил тези права. Той не е знаел, че става въпрос за мен, защото има друго име.

И го е подписал, превишавайки правата си. Затова, според мен, нищожни са тези проверки, които са извършени по този път, добави още Татарчев.