Генералната асамблея на ООН подкрепи резолюцията за Сирия, в която правителството на Сирия се призовава да прекрати насилието, предаде Би Би Си.

В подкрепа на документа гласуваха 137 страни, 12 държави се обявиха против него, 17 се въздържаха.   
Русия и Китай, които на 4 февруари блокираха в Съвета за сигурност предишния проект на резолюция за Сирия, и сега гласуваха „против".

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин се изказа с остър критичен тон за съдържанието на документа.   
По думите му, с новия проект за резолюция „се изолира сирийското ръководство" и се отказват каквито и да било контакти с него, и се „натрапва отвън формула за политическо регулиране".

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров за пореден път декларира руската позиция против оттеглянето на сирийския президент Башар Асад.
Припомняме, руската страна подпомага с оръжейни доставки режима на Асад.

Междувременно насилието на властите срещу цивилното население продължава.

Позицията на върховния комисар на ООН за човешките права Нави Пилай е, че провалът на Съвета за сигурност към ООН в опитите за предприемане на някакви действия са окуражили властите в Сирия да засилят нападенията над опонентите си. В реч пред Общото събрание на ООН, произнесена на 14 февруари, Пилай допусна, че сирийските правителствени войски не само са използвали прекомерна сила, но са извършили и престъпления срещу човечеството.