Провалът на Съвета за сигурност към ООН в опитите за предприемане на някакви действия окуражи Сирия да засили нападенията над опонентите си. Това заяви върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай, цитирана от Би Би Си.

По думите й липсата на съгласие е окуражило Дамаск да използва „поразителна сила" срещу протестиращите.

В реч пред Общото събрание на страните-членки на ООН Пилай допусна, че сирийските правителствени войски не само са използвали прекомерна сила, но са извършили и престъпления срещу човечеството.

Според активистите на опозицията над 400 души са били убити, откакто силите за сигурност предприеха нападения в град Хомс. И днес армията е подложила на бомбардировки бунтуващия се квартал Баба Амр. Загинали са 8 цивилни и трим войници.

По-рано Арабската лига призова за общи мироопазващи сили на Арабската лига и ООН.

Пред делегатите на ООН в Ню Йорк Пилай осъди решението на Русия и Китай да наложат вето над резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия и искането за оттегляне на президента Башар Асад.

„Провалът на съгласието в Съвета за сигурност за налагане на общи действия изглежда окъражи сирийското правителство да планира нападения в усилията си да пречупи съпротивата с поразителна сила".

„Аз съм наистина поразена от продължаващото насилие в Хомс", изтъква върховният комисар по човешки права. По думите й хуманитарната ситуация в Хомс е „просто плачевна".

По-рано турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви във Вашингтон, че наред с усилията да бъде намерено дипломатическо решение за проблемите в Сирия, международната общност трябва да има резервен план.

По време на пресконференция след среща с турския си колега Ахмет Давутоглу държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън осъди сирийския режим, който по думите й е засилил репресиите, използвайки артилерия срещу цивилни.

"Осъдително е това, че режимът е увеличил насилието в редица селища на страната и използва артилерия и стрелба от танкове срещу цивилни", подчерта Клинтън.

Американският държавен секретар каза също, че САЩ работят заедно с Турция за намиране на начини да се окаже хуманитарна помощ на сирийското население.