Русия няма да подкрепи новия проект на резолюция за Сирия, внесен в Генералната асамблея на ООН.
Това заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов, цитиран от агенция „Новости".

По думите му, руската страна не одобрява проекта „заради неговата небалансираност".

„Съдържащите се в документа искания са насочени само към правителството на Сирия, но нищо не е казано по отношение на опозицията." - коментира Гатилов.

Според него, новият проект практически възпроизвежда резолюцията, която Русия и Китай блокираха на 4 февруари в Съвета за сигурност на ООН.

Наложеното от двете страни вето върху резолюцията предизвика недоволство сред международната общност, чиито усилия са насочени към прекратяване на насилието срещу цивилното население от страна на правителството в Дамаск.

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай заяви, че провалът на Съвета за сигурност към ООН в опитите за предприемане на някакви действия са окуражили Сирия да засили нападенията над опонентите си. В реч пред Общото събрание на ООН Пилай допусна, че сирийските правителствени войски не само са използвали прекомерна сила, но са извършили и престъпления срещу човечеството.

Днешното изявление на Гатилов влиза в противоречие с надеждите на Франция за постигане на съгласие по въпроса за Сирия, след срещата между френския външен министър Ален Жупе и руския му колега Сергей Лавров.