Израелският премиер Бенямин Нетаняху обмисля смекчаване на блокадата над Газа, предаде АФП.

Възможно е да бъдат допуснати кораби, превозващи хуманитарна помощ, но само след проверки.

Агенцията отбелязва, че промяната в израелската позиция идва след острите критики на международната общност за израелските действия срещу "Флотилията на свободата" и призивите блокадата над Газа да бъде вдигната.

Тогава бяха убити най-малко 10 души и ранени десетки други.

Официално, "Флотилията" е имала мирен характер, но според Израел, целта е била да се помогне на Хамас.

Досега премиерът твърдеше, че ако блокадата бъде премахната, то Газа ще се превърне в „иранското пристанище на Средиземно море" и база за ирански ракети, които са заплаха както за Израел, така и за Европа.

Той обвини критикуващите страната му в лицемерие, тъй като едновременно признават правото на Израел да се защити, но и не му позволяват да го направи.

Международната общност настоя за разследване на инцидента.

Израел няма да пречи да инициатива да се сформира международна комисия, която да разследва инцидента, заяви министърът на външните работи на Израел Авигдор Либерман.

"За Израел не е проблем да извърши вътрешно разследване и да сформира следствена комисия, която да обследва случилото се на корабите на флотилията.

Ние няма какво да крием, посочи още министърът и обясни, че някои от отличните юристи, с които разполага Израел, може да влязат в състава на международна комисия по случая, каза още той.