Израел няма да пречи да инициатива да се сформира международна комисия, която да разследва инцидента при рейда на военноморските сили в Средиземно море отпреди три дни.

В този тон бе изказването на министърът на външните работи на Израел Авигдор Либерман.

"За Израел не е проблем да извърши вътрешно разследване и да сформира следствена комисия, която да обследва случилото се на корабите на флотилията", заяви Либерман, цитиран от Mig.news.

Ние няма какво да крием, посочи още министърът и обясни, че някои от отличните юристи, с които разполага Израел, може да влязат в състава на международна комисия по случая.

Според наблюдатели една международна комисия, оглавявана от САЩ, може да бъде по-добър вариант за Израел отколкото следствена комисия в рамките на СС на ООН, който вече осъди действията на Израел.

Такова предложение вече е отправено от посланика на САЩ в Израел Джеймс Кенигхейм и в него се посочва, че комисията ще се съсредоточи върху обстоятелствата на самия щурм, а не върху политическите аспекти на блокадата на сектора Газа.

 

Едновременно стана ясно, че още един кораб се приближава към бреговете на сектора Газа, като ще се опита да пробие израелската блокада. На брода на ирландския кораб „Райчъл Кори" се намират 11 души.
Израелските власти вече предупредиха, че няма да бъдат допуснати в териториални води.

450-те активисти от "Флотилията на свободата" вече бяха депортирани от Израел, а турските граждани бяха посрещнати като герои на летището в Анкара. Сред посрещачите бяха и вицепремиер на Турция и няколко депутати от турския премиер.

И до този момент няма яснота по въпроса кой пръв е открил огън по време на щурма на „Флотилията на свободата". От пропалестинска страна вече има признание, че някои от активистите са взели оръжие от израелските военни, но не го били използвали, а изхвърлили през борда.

Освен силното присъствие на арабските държави в СС на ООН, генералният секретар Бан Ки Мун поиска също Израел незабавно да снеме блокадата над сектора Газа, тъй като тя е непродуктивна и несправедлива. Като ултиматум това искане бе поставено от Турция.

На тези искания израелският премиера Бенямин Нетаняху отвърна с острото изказване, че призивите са лицемерни.

По думите на Нетаняху, ако блокадата бъде премахната, то Газа ще се превърне в „иранското пристанище на Средиземно море" и база за ирански ракети, които са заплаха както за Израел, така и за Европа.