Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини в лицемерие критикувалите Израел заради операцията срещу "Флотилия на свободата", предаде "Блумбърг".

"Признават правото на Израел да се защити, а когато той направи това следват обвинения", каза Нетаняху.

При операцията на израелските части загинаха девет души - активисти на пропалестинското движение, сред които и гражданин на Турция.

Израел съобщи, че ще депортира всички активисти от първия хуманитарен конвой.

Позицията на Израел е, че "Флотилията" само привидно е била изпратена с мирна цел, а всъщност е подпомагала дейността на терористите в Газа.

Нетаняху и военният министър на Израел Ехуд Барак защитиха действията на израелските военни.

Според Барак: Трябва винаги да помним, че ние не живеем в Северна Америка и Източна Европа, ние живеем в Близкия изток - място, където няма милост за слабия и втори шанс за тези, които не се защитават.

Страните-членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха действията на израелските военни срещу т.нар. "Флотилия на свободата" и призоваха Израел да снеме блокадата на Газа.

След края на срещата, състояла се при закрити врата, СС на ООН поиска бързо, безпристрастно и точно разследване на инцидента.

Арабските членове не успяха да вземат превес в Съвета за сигурност и в резолюцията да бъде включено условие за вдигане на блокадата над Газа.

В същото време отношенията на страната с Турция се влошиха още повече, като Тел Авив започва евакуацията на семействата на израелските дипломати от Анкара.

Турският министър на външните работи Ахмет Давитоглу обяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си с Израел, при условие, че блокадата над Газа бъде вдигната.

Междувременно стана ясно, че нов кораб с хуманитарна помощ пътува към Газа с мисията да пробие израелската блокада на ивицата, предаде europe.bg.

Плавателният съд е тръгнал от Малта. Израел предупреди, че отново ще го спре.

На борда на кораба "Рейчъл Кори", наречен на името на американка, убита в ивицата Газа през 2003-а година, има 15 активисти. Сред тях са носители на Нобелова награда за мир, високопоставени дипломати и общественици.

Те заявиха, че тяхната мисия не търси конфликт, а иска да помогне с хуманитарни помощи на бедстващите палестински граждани.