Президентът на САЩ Барак Обама наложи нов кръг от санкции на Русия, но този път санкциите включват сектори от икономиката, което се описва от официални представители като най-тежките наказателни мерки към момента на Вашингтон във връзка с интервенцията на Москва в Украйна, пише "Ню Йорк Таймс".

Ударени са финансовият и енергиен сектор, също така отбранителната индустрия.

Новите действия ограничават достъпа на американски капитал до руския петролен гигант „Роснефт" и „Газпромбанк".

Американският бизнес разочарован от санкциите срещу Русия
Още...

Обявеното от Обама решение е по-твърда крачка срещу Русия за разлика от действията на европейските партньори. На срещата на Европейския съвет в Брюксел тази нощ лидерите на ЕС отказаха да подкрепят американските мерки и вместо това приеха план за блокиране на нови заеми за развитие за Русия и заплашиха да разширят списъка със санкционираните длъжностни лица.

Рогозин: Санкциите на САЩ няма да спрат Москва да се превъоръжи
Още...

Новите европейски санкции срещу Русия включват забрана на нови проекти по линия на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

През 2013 година финансираните проекти по ЕБВР са около 2,5 милиарда долара, по ЕИБ - 1,4 милиарда долара.  Обемът на всички програми за подпомагане на Русия, финансирани от бюджета на ЕС за периода до 2020 година, съставлява 447 милиона евро.

След срещата на евролидерите председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че Европейската комисия ще преразгледа двустранните отношения на ниво ЕС-Русия и програмите за сътрудничество на основа случай по случай с възможност за блокиране.


Путин: Санкциите са задънена улица
Още...

Обама заяви на брифинг в Белия дом, че „руското лидерство ще види още веднъж, че действията му в Украйна ще имат последствия, включително ще отслабят руската икономика и ще увеличат дипломатическата изолация".

Русия бързо осъди ходовете и обеща да отвърне: „Ние осъждаме тези политики и бюрократи, които стоят зад тези действия", каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков за Интерфакс. Той добави, че Москва ще отговори с контрамерки, които ще бъдат „доста болезнени и сериозни".

Ударените от САЩ руски компании са едни от най-важните за руската икономика.

„Роснефт", собственост на държавата и се управлява от съветник на президента Путин, е най-големият петролен производител в страната.

„Газпромбанк" е финансовото рамо на „Газпром", която също се управлява от съюзник на Путин.

Русия: ЕС се подаде на шантажа на САЩ
Още...

САЩ също удариха финансовата институция VEB; руската енергийна компания OAO „Новатек", компанията за производство на оръжия ОАО «Концерн ПВО «Алмаз - Антей»; Открытое акционерное общество «Научно-производственное объединение „Базальт"» (ОАО «НПО „Базальт"»); ОАО «Концерн „Созвездие"»; НПО Машиностроения; ОАО "Концерн «Калашников»; ОАО «Констру́кторское бюро́ приборострое́ния»; Уралвагонзавод и други.

Вашингтон наложи санкции и на официални длъжностни лица от Крим и Русия.

Представяме ви целия списък със секторните санкции.