Руският президент Владимир Путин заяви, че обявените от американския президент нови санкции поставят отношенията между Москва и Белия дом в задънена улица. Според него Америка води агресивна политика. Това обяви Путин пред журналисти в Латинска Америка, където е на официална обиколка.

"Американските санкции мерки срещу Русия противоречат на националните интереси на Съединените щати, и без съмнение в този случай руско-американските отношения са в застой, което води до много сериозно увреждане"м - предава ИТАР-ТАСС изявлението на Путин.

Американският президент Барак Обама обяви, че затяга санкциите срещу Русия.  В списъка влизат концернът "Калашников", корпорация "Уралвагонзавод", държавният отбранителен концерн "Алмаз-Антей", "Базальт", влизащ в корпорацията на  "Ростех" - "Концерн "Радиоэлектронные технологии" (КРЭТ), концерн "Созвездие", НПО Машиностроения, ОАО "Конструкторское бюро приборостроения".

Компаниите "Газпромбанк", НОВАТЭК, "Роснфет" и Внешэкономбанк влизат в списъка със секторните санкции, изготвен от американското Учреждение за контрол над чуждестранните активи. По този начин руските компании няма да могат да вземат средносрочни и дългосрочни кредити в долари.

Обама защити решението си с нежеланието на Кремъл да способства за регулиране на конфликта в Украйна.

Русия повече от която и да е друга страна е заинтересована от прекратяване на кръвопролитието в Украйна, задочно го репликира Владимир Путин.

В същото време Европейският съвет публикува резултатите от срещата на върха на ЕС, които предвиждат и налагането на нови санкции на ЕС срещу Русия от края на юли. Европейският съвет поиска от Съвета да приеме необходимото законодателство на ЕС, и в края на юли да вземе решение по първия списък на фирми и физически лица, включително и Руската федерация, се казва в документа.