Русия осъди новите санкции на САЩ като „примитивен опит" да си отмъсти на Москва заради кризата в Украйна и обвини Вашингтон в изнудване на Европейския съюз да се съгласи на други санкции, съобщава Ройтерс.

Ние разглеждаме новите американски санкции срещу Русия като примитивен опит да се отмъсти заради факта, че развитието в Украйна не следва сценария на Вашингтон", отбеляза в съобщение външното министерство на Русия.

Ведомството допълни, че Вашингтон се опитва да препише вината на Москва за конфликта в Украйна и окуражава кръвопролитието без да оказва натиск върху Киев да спре военната операция.

Общоизвестно е, че санкциите са нож с две остриета, поясни министерството и добави, че си запазва правото да въведе реципрочни мерки, от които американският бизнес ще загуби.

Въпреки собствените си интереси ЕС се подаде на шантажа на САЩ и пое по пътя на санкциите срещу Русия, обяви външното министерство на Русия в отделно съобщение, предаде ИТАР-ТАСС.

Припомняме, САЩ и ЕС наложиха санкции на Русия във връзка с кризата в Украйна.

Разочаровани сме, че Европейският съюз, въпреки собствените си интереси, се подаде на шантажа на американската администрация и пое по пътя на санкциите срещу Русия", отбеляза ведомството.

С поддържането на санкции срещу Русия ЕС поема отговорност за продължаването на военните операции в Киев, при които всеки ден загиват хора, допълва министерството.