Заместник-кметът на Пещера Атанас Стоилов е бил разпитан в Националната следствена служба по случая Белнейски, съобщи БНР.

Той разполага с любителски видеоматериал, в който се предполага, че сестрите Белнейски са заснети в курорта "Свети Константин" край Пещера два дни преди да бъдат убити.

Материалът е бил предоставен на полицията още в началото на разследването, но според Стоилов авторът на записа и майката на момичетата не са разпитвани.

Записът представлява един кадър, заснет случайно, на който се виждат две момичета с голяма прилика с убитите сестри.

Майката на Росица и Елена не е викана до момента във връзка в видеото, въпреки че то е предадено на полицията преди 3 години. Тя обяснява, че има прилика с децата й, но не може да каже със 100%-ова сигурност дали това са те.

Според окръжния прокурор на Пазарджик Иван Даскалов момичетата от любителския видеоклип не са сестрите Белнейски. Той уточни, че момичетата от кадрите са били разпитани още в началото на разследването заедно с покойния вече ски-инструктор Димитър Юруков.

Иван Даскалов е категоричен, че всеки факт от този любителски видеоклип е бил подробно проверен и определи като абсолютно несериозни твърденията на Атанас Стоилов, че Росица и Христина са заснети в курорта "Свети Константин" два дни преди убийството им.

Припомняме, окръжният прокурор на Пазарджик поиска от главния прокурор ново удължаване на срока за разследването на убийството на двете сестри Христина и Росица Белнейски.

Този път бяха поискани още шест месеца. Последното удължаване на срока беше четиримесечно и изтича на 1 април.

Преди близо месец за смъртта на сестрите беше обвинен 24-годишният Лазар Колев. Основното доказателство, според обвинението е, че ДНК на Колев съвпада с ДНК материал, открит под ноктите на двете момичета.
Адвокатът на Колев Марин Марковски обаче изказа силно съмнение в достоверността на експертизата.

По случая досега бяха направени две съдебномедицински експертизи, които си противоречаха.

Първата установяваше, че децата са били пребити и изнасилени.
Втората експертиза, готова в края на август миналата година, посочи, че е възможно причината за смъртта на Христина и Росица да е настъпила вследствие на катастрофа.

Петорната съдебно-медицинска експертиза, извършена от екип на проф. Стойчо Раданов, заключи, че сестрите са били прегазени от автомобил и не са били изнасилвани.