Повече от 70 души, включително и полицаи, се ранени в Рим при безредиците, в които прерасна протеста срещу икономическата политика, съобщават италианските медии.

Няколко стотин протестиращи са били задържани.

Телевизиите показват окървавени лица на протестиращи. АНСА дори съобщи за откъснати два пръста на екстремист при избухване на коктейл Молотов.

Мирното шествие прерасна в сблъсъци между полицията и агресивни екстремисти, облечени в черно.

Британската полиция арестува петима участници в демонстрацията в лондонското Сити срещу световния икономически ред, се казва в съобщение на Скотланд Ярд.

В Брюксел протестиращите хвърляха обувки срещу сградата на борсата. Над 6,5 хил. души се включиха в протестите.

Демонстранти от цял свят се обединиха срещу банкери, финансисти и политици, които според тях са виновни за глобалните икономически проблеми, които изпращат милиони хора в крайна бедност и нищета.

В София протестиращите бяха едва 50.
Още...

Припомняме, че протестите започнаха в Ню Йорк, където в средата на септември започна кампания „Окупирай Уолстрийт", след което се разпространи в други градове в САЩ.

В последните дни стана ясно, че из интернет пространството американските активисти са поели инициатива за вдигане на населението и в други райони на света.

Чакам този протест от дълго време - от 2008 г. Постоянно се чудех защо хората не предприемаха мерки и защо това трябваше да се случи 3 години по-късно", каза 28-годишният редактор Даниел Шрайбър от Берлин.

Около 4000 души се събраха на мирни демонстрации пред Лондонската стокова борса, съобщи организаторът на протеста Кай Уаргала.

В Нова Зеландия и Австралия също започнаха протести, докато в традиционно резервирана Азия за сега протестите са по-слаби.

Около 3000 души са излезли в най-големия град в Нова Зеландия Окланд да покажат негодуванието си от алчността на корпорациите и незадоволителната система, а 200 души в столицата Уелингтън.

В Сидни Австралия близо 2000 души, включително представители на групата на Аборигените, комунисти, синдикати демонстрират своята неприязън към политическите решения.

Аз мисля, че е нужна истинска демокрация. Те не искат корпорациите да влияят на политическите решения. Искат политиците да поемат отговорност", обясни Ник Карсън, говорител на кампанията „Окупирай Мелбърн", където са се събрали близо 1000 души.

Стотици излязоха в столицата на Япония Токио, включително и демонстранти срещу атомната енергия. Десетки се събраха в столицата на Филипините Манила, скандирайки пред американското посолство „Долу американският империализъм... Филипините не се продават".

Повече от 1500 души в Тайван потвърдиха чрез социалните мрежи, че ще се съберат пред Тайванската стокова борса.

Ние искаме да покажем на хората как те са контролирани и как борсите се манипулират", изтъкна организаторът на движението Кимба Ветен.

Над 30 граждански групи организират демонстрации в столицата на Южна Корея Сеул.

Ние протестираме най-вече заради световните икономически проблеми. Нуждаем се от идеи, за да решим проблемите по света", изтъкна Артур Фрагосо, един от протестиращите в Южна Корея.

В столицата на Индонезия Джакарта много хора се събраха пред американското посолство. Някои от тях носят маски.

Ние искаме да покажем, че американският режим, империалистическата система трябва да бъде разрушена", каза Руди Даман, ръководител на Международна лига за борба.

Организират се протести и в големите градове на Кения, Южна Африка, Франция, Русия, Мексико и Венецуела.

Мащабните протести са мирни.

Стотици хиляди излязоха и по улиците на Италия, след като вчера правителството на Берлускони отново издържа вота в парламента.