На фона на масовите протести, обхванали редица държави днес, в София едва 50 души се включиха в отбелязването на Световния ден на протеста.

Два пъти повече бяха служителите на реда, които ги ескортираха по време на протестното шествие, съобщава БГНЕС. То започна от НДК и премина по бул. "Васил Левски" до Народното събрание и храм - паметника "Александър Невски".

Марин Маринов, председател на Съюза на частните детективи и организатор на инициативата, обясни, че целта е да се подпомогнат протестите в целия свят, насочени към постигането на истинска демокрация и спирането на финансовия натиск, оказван върху гражданите.

"Искаме реална демокрация тук и сега" - това го казват по цял свят и ние също го повтаряме, не само защото сме го прочели в интернет. Мисля, че в България също е толкова необходимо, както примерно в Мадрид или Ню Йорк. Разликата е, че ние сме по-бедни от тях и трябва повече да го искаме", коментира той.

Макар и символичен, днешният протест в столицата е част от световната инициатива,тръгнала от испанската столица Мадрид. Организаторите обясниха, че на 15 октомври хората от 719 града в 71 страни протестират срещу породената от кризата несигурност и действията на големите корпорации.