Италианският премиер Силвио Берлускони оцеля в поредния вот след като парламента гласува доверие на кабинета му, въпреки че страната е изправена пред тежка икономическа криза и има нужда от реформи.

След сутрешните дебати в Долната камара на италианския парламент 316 депутати гласуваха в подкрепа на правителството и 301 против.

Той преодоля растящото недоволство в редиците на собствената си коалиция заради съдебните дела и икономическите проблеми на Италия.

Това е 53-ят вот, който печели Силвио Берлускони от поемането на властта през 2008 година.

Според политически анализатори той няма да остане много дълго на поста най-вече заради 4-те дела, които се водят срещу него.

Това зомби правителство не е в клинична смърт, но е близко до мозъчна смърт, клонящо от една криза към друга, излизащо извън контрол", обясни професор Джеймс Уотсън, лектор в Американския университет в Рим по италианска политика.

Той допълни още, че най-лошото е, че апетитът на Берлускони към властта не свършва.

От своя страна Дарио Франческини, лидер на Демократическата партия и на опозицията заяви: „Очевидно е, че управляващите губят част от себе си и при всеки вот в парламента губят гласове. Ние трябва да продължим да опитваме, не сме далеч от успеха".

Припомняме, че вчера Силвио Берлускони увери депутатите, че неговото десноцентристко правителство е единно и че Италия остава твърдо решена да балансира бюджета си до 2013 г. Той бе категоричен, че предсрочни избори няма да решат проблемите.