Президентът, който участва в политическия живот на България от много години, има свой кръг от хора.
На всеки му е ясно, че разполага с огромни лостове за влияние в изпълнителната власт, извън онези, които се предполага, че има като президент.

Това каза кметът на Благоевград и бивш депутат от БСП Костадин Паскалев в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия.

От интервюто на президента стават ясни две неща: Че не се казват нещата такива, каквито са и че между президента и премиера няма диалог, каза още Костадин Паскалев, който е бивш министър от кабинета на НДСВ, а след това съветник на президента Първанов.

По думите му в интервюто на президента не се казва каква силна промяна предлага по отношение на изборните процеси, казва се само за мажоритарен вот.

В Благоевград се купуваха гласове дори при мажоритарен вот, заяви Паскалев.

Относно нерегламентираното поведение на съветника Ивайло Данаилов и др. от екипа на премиера Станишев, състоящо се в участие на бордове на предприятия, подкрепа на фирми, вършене на услуги, за които споменава Първанов в интервюто си, Паскалев заяви:

Ако има данни за нерегламентирано поведение на тези съветници, би следвало президентът да го каже на премиера.
Президентът и премиерът си говорят чрез вестници, което по думите на Паскалев е недопустимо.
Държавните мъже би следвало да разговарят помежду си, а след това да говорят пред вестниците, категоричен беше кметът на Благоевград.

Президентът не може да е против олигархията. В противен случай трябваше да се решат много проблеми на държавата.

Според Паскалев по всяка вероятност банкерът Емил Кюлев е бил съветник на президента. И за Манол Велчев се говореше същото, допълни той.

Припомняме, срещу двамата имаше показни разстрели.
На 26 октомври 2005 г. собственикът на ДЗИ Банк Емил Кюлев беше застрелян. Той загина на място.
На 11 юли 2007 г. в главата беше прострелян Манол Велев - съпруг на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Близо година след инцидента, Велев все още е в кома.

Има икономически интереси, които са огромни за държавата, каза Паскалев.
По думите му олигархическият тип на управление на държавата говори, че това дали вотът е мажоритарен или не, не е важно.

Попитан дали президентът стои на върха на пирамида от фирми, които прокарват икономическите си интереси, Паскалев заяви, че е трудно да се каже дали е така или не.

Той обаче беше категоричен, че президентът не може да е против олигархията.
По думите му в противен случай е трябвало да се решат много проблеми на държавата.

Като поведение българският президент има пряко отношение към външната политика, заяви още Паскалев.

Когато ставаше дума за американските бази у нас, аз гласувах против и казах, че се очаква 50% увеличаване на горивата. Президентът обаче имаше интерес.
Относно отношенията между България и Русия, Паскалев заяви, че щом решенията се взимат от президента, означава, че той има изключителни правомощия.

Ако всички политици заговорят открито това, което знаят, може да се стигне до сериозни проблеми.
Те знаят много неща, които ако се кажат, ще има много сериозен проблем в политиката  на държавата, категоричен беше кметът на Благоевград.

Според него българският народ не се интересува от отношенията между президента и премиера, той иска да вижда какви са реалните решения на неговите собствени проблеми.

Относно предстоящият доклад на Европейската комисия за България, Паскалев каза, че ние сме лошото дете на ЕС, върху което ще бъдат хвърляни всички проблеми, които съществуват в самия ЕС.